Кампанията на bTV "Да изчистим България за един ден" навлиза в решителна фаза. През следващите дни и седмици в сайта на кампанията ще бъде събирана информация за мръсните зони, които заедно ще почистим на 20 април.

Благодарение на информацията, която миналата година граждани и общини подадоха за един ден бяха изчистени петстотин незаконни сметища в цяла България.

„Аз съм изключително горд и щастлив, че нашата област, Софийска област, показа, така, едни много добри резултати и ние бяхме на първо място по количеството събрани и извозени отпадъци”, заяви Красимир Живков.

Тази година общините сами могат да отбелязват на картата мръсните зони и да заявят къде и колко доброволци са им необходими.

„Мисля, че нашата инициатива трябва тази година да бъде фокусирана в планината, в парка и да бъдем сред природата, където нуждата от грижа и опазване е най-голяма”, допълни Мария Бояджийска.

Тази година ще чистим България на 20 април, като осигурените чували и ръкавици са повече от миналата година.

„Тази година ще бъдем в помощ на кампанията с 35 хил. броя чувалчета и 35 хил. чифта ръкавици, които са на обща стойност почти 24 хил. лева, а също така ще се постараем да се снабдим и с ваучери за гориво, които ваучери ще раздадем на областните администрации с цел подобряване извозването на всички отпадъци”, уточни Галина Симеонова.

Миналата година за един ден бяха събрани 26 хил. тона отпадъци. С това поставихме световен рекорд по количество събран боклук.