Трикратно увеличение на пенсиите, но при пенсиониране след 70-годишна възраст, предлага финансистът Емил Хърсев и цели ръст на доходите на хората в третата възраст за сметка на броя на тези, които ще ги получават.

Засега това е просто идея, без каквато и да е законодателна инициатива по въпроса.

В момента в най-масовата - трета категория труд, възрастта за пенсиониране през тази година е замразена и за жените тя е след навършване на 60 години и 8 месеца. За мъжете прагът е 63 години и 8 месеца.

За да се компенсира недостигът на пари в НОИ е необходимо увеличение на възрастта за пенсиониране - реформа, за която Европа настоява от години. Целта е стандартна пенсионна възраст за мъжете и жените от 65 години.

Работодателите настояват за по-бърз темп на растеж - с по 6 месеца всяка година, докато от социалното министерство предлагат много по-плавно увеличение.

А според финансиста Емил Хърсев запълване на дупката и чувствителен ръст на пенсиите е възможен само при нарастване на възрастта или пенсиониране на 70 години.

От 30 години Ивелин Христов работи като кранист. Може да прави само това и вече брои дните до пенсия.

„Аз не знам дали ще доживея до 70 години. Просто трябва да търчиш на обекта, да гледаш напред, назад, там се вдига, оттук се вдига и цял ден на крака и трябва да имаш и голямо зрение и не знам”, обяснява той.

Мъжът работи по 8 часа всеки ден. Остават му още поне 15 години до пенсия.

162 – точно толкова стъпала изкачват всеки ден по няколко пъти Иво и колегите му за да стигнат до работното си място. „С бастун трудна работа, аз мисля даже по-малко за кранисти да направят - примерно 60 години”, допълва той.

270 лева е средният доход на пенсионерите у нас.

„Трябва да видим увеличението на пенсия докъде - целта е да се утроят, евентуално увеличение на вноските за пенсии - докъде и третият фактор е увеличаване на пенсионната възраст за намаляване на контингента за тези, които изобщо ще получават пенсии, включително с риска някой да не доживее тази възраст”, казва Хърсев.

Държавата плаща по 9 милиарда годишно за пенсии и други обезщетения. От осигурителни вноски се събират малко над 4 милиарда или над половината пари са от бюджета. Според социалния министър обаче идеята за работеща трета възраст е неприложима.

„Това означава много хора въобще да не стигнат до пенсия. Иначе финансите се връзват, само че 70 години е много и освен финансовата страна в пенсионирането има и социална, има и човешка страна”, коментира и социалният министър Ивайло Калфин.

България е сред страните с най-ниска продължителност на живота в Европейския съюз – малко над 74 години, като при мъжете възрастта е 71 години.

Правителството, синдикатите и бизнесът до месец би трябвало да постигнат съгласие за окончателните рамки на реформата.