Работодателите да влизат в затвора при смърт на работник, нает без договор. Такава поправка се готви в Наказателния кодекс, обяви социалният министър Ивайло Калфин.

Последният смъртен случай на работници без договор е рухналият хотел Вероника в Слънчев бряг, който преди 12 дни погреба 4-ма души. Семействата на жертвите искат работодателя да отиде в затвора.

През миналата година инспекцията по труда разкри близо 2400 работници без трудов договор. И още над 500 през тази година. Смъртните случаи на работещи без договор са единични - в секторите „Строителство", „Селско стопанство" и „Дървообработване".

"Искам да кажа на всеки, който си позволява да наеме работещи без трудови договори и се стигне до подобен изход, аз ще настоявам той да влезе в затвора", подчерта Калфин.

И сега в Наказателният кодекс има текстове, които лишават от свобода шефове изложили на опасност живота или здравето на трудещите се. За 15- години има 4-5 ефективни присъди. Готвените промени ще прецизират текстовете.

"Причината за смъртта не е липсата на трудов договор, а отсъствието на безопасни условия на труд, т.е. там трябва да търсим решението", на свой ред коментира Божидар Данев от Българската стопанска камара.

Социалното министерство обмисля да вдигне минималната глоба за работа без трудов договор. Сега тя е 1500 лева.