Европейският съюз планира по-строги правила за защита на личните данни във „Фейсбук”. Това става на фона на разкритията за злоупотреба с данните на около 50 млн. потребители в Америка.

Какво знае „Фейсбук” за нас?

Студентът Божидар Иванов се съгласи да проверим какво може да научим за него през неговия профил. Експертът по киберсигурност Любомир Тулев разполага само с няколко минути.

Без да го познава, Тулев разбира следното – Божидар е работил в „Радио Провадия” и е учил в Холандия една година. След като студентът дава на специалиста пълен достъп до профила си, стават ясни и телефонният му номер, и домашният адрес на студента.

„Мога да виждам всички места, от където си се логвал. Така например виждам, че преди час си бил в Техническия университет”, казва Тулев.

Тулев е работил в ГДБОП като е бил контактна точка в продължение на седем години между полицията у нас и социалната мрежа, която познава в детайли.

Във всеки един момент социалната мрежа събира информация за всички нас. Именно затова все повече се обсъждат законови ограничения за това на кого може да я продава.