Носенето на лопата, сонда и лавинен предавател може да спаси живота на човек, попаднал в лавина, но по никакъв начин не могат да гарантират оцеляването му под огромната снежна маса. Затова и ако има някой затрупан в планината, едно нещо може да се каже със сигурност – някой е допуснал грешка. Това е мнението на специалиста по лавинна безопасност д-р Момчил Панайотов и на дългогодишния планински водач Мартин Неделчев.

По думите на Панайотов, стигне ли се до там човек да бъде търсен под снега, животът му зависи от хората, които са извън лавината.

„Най-добър шанс да бъде намерен навреме е човек да бъде снабден с т.нар лавинен уред. Този уред предава сигнал и ако аз трябва да бъда търсен хората могат да ме намерят с него. Ако той няма уред, единственият му шанс е да бъде сондиран със сондите. За съжаление, сондирането е много по-бавно и много по-шансово е да бъде намерен човек”, посочи той.

Според него, първото и най-важно нещо в планината е да знаем каква е ситуацията и ако усетим признаци на лавина, да не предприемаме преход или пускане със ски на места, където може да падне.

В същото време, немалка част от лавинните инциденти се случват в обстановка, в която има опасност, но не е най-очевидна.

Вижте още от съветите на специалистите във видеото: