Какво свързва Москва и Хавана с видинското село Връв? Оказва се, че един влюбен в двете световни столици бивш селски кмет заделя малката си пенсия, за да увековечи обичта си. В резултат селото е осеяно с десетки табели на дружбата.

Една табела с разстоянията до нашата и още две световни столици неизменно усмихва преминаващите през Връв чужденци.

Оказва се, че корените на българо-кубинско-съветската дружба имат биография във Връв, откъдето е родом първият директор на НДК Ангел Будев, впоследствие посланик на страната ни в двете държави.

Снимка: bTV

„Това е възпоменателна табела, показва пътя на неговото обществено развитие, като е тръгнал от Връв, нагоре до София, Хавана и Москва”, посочва бившият кмет на селото и автор на табелата Михаил Топоранов.

Само за една от табелите създателят й похарчил 250 лева от личната си пенсия. Негово дело са още дузина, както и цял парк на приятелството с двете държави.

Снимка: btvnovinite.bg

Всички знаят, че Русия и Куба са в различни посоки, но на табелата посоката към тях е една. „Защото любовта е еднаква към двете страни, моя лична и на моите съселяни”, пояснява Топоранов.

Но и във Връв любовта е субективно понятие.

„Личните симпатии трябва да отидат в личните им дворове, но съм против на обществени места да се поставят символи на чужди държави, които поставят под съмнение българския суверенитет”, заявява Свилен Маринов, Гражданско сдружение "Регионално бъдеще".

Освен че определиха табелите като кич, от гражданското сдружение настояха да се премахне и паметната плоча на един от националните герои на Куба върху селската чешма.

Снимка: btvnovinite.bg

„На мен лично не ми пречат, напротив - с това нашето село вече ще бъде известно”, отбеляза кметът на Връв Валентина Иванова.

Предстои прокуратурата да се произнесе дали да се премахнат табелите, в случай че поставянето им се окаже незаконно.