Никола Донев не консумира никакви животински продукти вече шест години, което на практика е спазване на пост. Освен това не носи дрехи от вълна или кожа. Не го прави, защото е мода, а по чисто етични причини.

“Смятам, че не е правилно да отнемаме правото на живот на животните, защото смятам, че те изпитват болка, че страдат също като нас. Като цяло, защото ги приемам на равно с нас, хората. Ставал съм свидетел на колене на прасета – това е нещо като традиция в нашата държава. На колене на кокошки, на агнета. Виждам как животните плачат, как се борят за живота си.”, споделя философията си Донев.

За да избави животните от нелеката съдба да се превърнат в нечии обяд, Никола често организира протести и демонстрации.

„Като цяло нашата борба е универсална и справедлива и обхваща страданието на абсолютно всички живи същества”, казва Донев и смята, че не е краен в своите виждания.

„Чувал съм, че съм сектант и т.н. Това е общоприето мнение – хората имат изградено такова за вегетарианците, че са сектанти. Това е много далеч от истината”, коментира той.

Убеден е, че веганите и вегетарианците са по-здрави, по-енергични, по-бодри и по-щастливи.

„Когато ядях месо, тази миризма я асоциирах с нещо вкусно в мозъка си. Докато сега е точно обратното. Повдига ми се от тази миризма, отвратителна ми е”, казва той.

По думите му сред най-честите въпроси, които му задават е как си набавя протеини. „По същия начин както и всички растителноядни животни - като се хранят с растения”, разказва той.

Признава, че има доста месоядни приятели и това не му пречи, но не го и отказва от каузата.

„Когато имам възможност се опитвам да ги убедя в ползите на веганизма. И здравословните, и етичните, защото те са доста. Дори и един човек в живота си да успея да убедя – за мен това има смисъл”, разказва той.

Следващият протест, които той организира, е под наслов "Месото е убийство".

„Идеята на този протест е да покажем гласа на животните, които не искат да стават храна”, разказва Донев.

„Тези животни искат да живеят. Понеже  сами не могат да изразят своето право, някой човек трябва да се бори за техните права. Те живеят в много лоши условия, натъпкани са в едни малки клетки. Живеят в непрекъснат стрес, мъчения, някъде дори нямат светлина”, казва той.

За да насочи вниманието на обществото към случващото се Никола и съорганизаторите на протеста планират да „сервират няколко човека”.

Не знае дали може да промени света, но се чувства длъжен да опита.

Вижте повече във видеото: