bTV засне първата и последна репетиция за масовото изпълнение на автентичната песен за Райна Княгиня.

То ще бъде утре в Панагюрище на централния площад в столицата на Четвърти революционен окръг от Априлското въстание. Вече над 1300 души са заявили готовност да участват в масовото изпълнение.

Тенорът Никола Скачков ще запее първи песента за Райна Княгиня в автентичния й панагюрски аранжимент отпреди 50 години, дело на композитора Делчо Радивчев. Той ще води хилядите българи, които вече са заявили желание да участват в масовото изпълнение.

„Идеята е да се изпълни по начина, по който се изпълнява тази песен в Панагюрище… Тя е много тясно свързана с нашия град", обясни Иван Хаинов, организатор на събитието.

Никола Скачков изпълнява песента в този й аранжимент преди 51 години.

„Тогава я изпях за първи път тази песен…. Тя повдигна хората от столовете, с възхищение, с ентусиазъм! Тя иначе е проста песен, но е много сложна за изпълнение: иска вътрешен дух, емоция, преживяване", убеден е той.

До момента заявка за участие в масовото изпяване на автентичната песен за Райна Княгиня на площада в Панагюрище са заявили българи от Пловдив, София, Варна, Копривщица и Бургас.