Само на 6, Кайля вече е първокласничка. Обича възрожденските песни, въпреки че ги няма в буквара. Все още не знае какво е родолюбие, но го носи в сърцето си. Подобно на всеки ученик в най-голямото училище в Кърджали, в което историята е по стените.

Към училището има над 60 школи. Сред тях е и школа „Историка“, която от обикновен кръжок децата превръщат в терен за научни дискусии.

Снимка: bTV

„Те вече направиха в продължение на тази година три национални конференции по история с присъствието на едни от най-големите светила на историческата мисъл, казва Милко Багдасаров, директорът на СОУ „П.Р. Славейков“.

Последните дни обаче малките историци разпалено дебатират българската история.

„Няма спор, че Паисий е началото на Възраждането – единственото, с което можем да се гордеем. Не знам каква е тази политика“, казва единадесетокласникът Алекс Кехайов по въпроса с изучаването на „История славянобългарска“.

Димитър Димов
Снимка: bTV

Елате и кажете на моите ученици, че трябва да говорим за съжителство, елате и им кажете, че 500 години са ни били на гости, а ние сме ги посрещаме с баница и с айран, елате и им кажете, да видим те на вас какво ще ви кажат“, коментира учителят Димитър Димов.

Стиляна Аврамова
Снимка: bTV

„Бих казала на тези хора, които въвеждат тази промяна в образователната система: „Бъдете българи. Не барайте Паисий, Левски, Ботев, не променяйте системата“, казва Стиляна Аврамова.

В най-голямото училище в Кърджали, християни и мюсюлмани заедно четат българската история.
 
„Всички сме родени в България, въпреки религията ни или какъв език говорим“, казва Асбен Салемова.

„Не мога да разбера защо всъщност се случва всичко това, може би няма и да разбера“, добавя десетокласничката Йоанна Димитрова.

Снимка: bTV

Преди две години, напускайки училището випуск 2013 решава да остави нещо след себе си. И преписва „История славянобългарска“ – като подарък към учителите си.

Милко Багдасаров
Снимка: bTV

„Това вече, само по себе си, знаете какво означава“, коментира Багдасаров.