На шокираща жестокост към животно станаха свидетели граждани в София. Мъж влачи куче, вързано за теглича на автомобила му. Друг опита да спре насилието върху животното като стреля с газов пистолет. В крайна сметка последният се оказа в ареста. Но случаят предизвика бурна реакция в социалните мрежи.

Милко Величков поправял мотора си, когато покрай него минала кола, преследвана от такси. За теглича на колата било вързано куче. За да спре шофьора, Милко използвал газов пистолет.

 

Снимка: bTV
„Обърнах се и видях, че колата тегли куче. Имаше деца и писъци. Това е шок за всеки, който го види. Влачеше се по корем”, разказва мъжът. Зад колата с кучето се движело такси. Неговият водач с примигване на фарове сигнализирал на предния шофьор, че влачи животно – без реакция.

Шофьорът е Стефан Игнатов. Кучето е негово. Забравил го вързано за теглича, разясняват ни близките му.

Сестрата на Игнатов Даниела Стефанова твърди, че става дума за „абсолютно неволна грешка”: „Кучето е голямо, няма проблем – и е тичало”.

Милко Величков има друга версия: „Спря след ъгъла на улицата. И ако не беше спрял, щеше кучето да умре”.

Не иска да коментира изстрела във въздуха, но признава, че за пръв път е използвал газовия си пистолет.

Сблъсък

„С комшиите го изведохме от автомобила, поискахме му обяснение. Каза, че го е забравил. При цялата ситуация каза, че не го е видял. Беше настъпателен. Няколко пъти му казах да седи на разстояние. Каза, че знае къде живея”, разказва мъжът.

Признава, че е бил афектиран, но твърди, че Игнатов е получил от него „леко потупване по рамото”, а не удар.

Съседите на шофьора обаче твърдят, че „един го е държал с гърлото, друг го е стрелял”.

Снимка: Facebook

„За мен е важно заради цялата реакция на хората. При цялата абсурдна ситуация, коментари от сорта: ако искам и прасе ще си завържа на колата. Кучето си е мое, мога да си правя каквото искам. Абсолютно неадекватна реакция от страна на хората - на съседи и на собственика. И това всичко се случва пред погледа на децата, които играят тук. Те играеха до момента, в който започнаха да пищят”, обяснява Величков.

Спасителна операция

След като четат разказа на Милко Величков в социалните мрежи, група хора се организират, за да вземат кучето от собственика му.

„Написах във „Фейсбук” който иска да дойде в 23:30 на „Александър Невски”. 5-6 човека се събрахме, дойдохме, видяхме кучето. Лаеше, не скимтеше. Задният крак го държеше във въздуха, явно го болеше. Стояхме тук до 1 ч. през нощта. Катерихме се по тази врата да видим за кучето. Нямаше как да се извади кучето - вратата е висока, в чужд имот”, разказа Калин Учиндолски.

Затвор до 3 години заплашваше собственика, ако кучето беше тежко наранено или убито. При леки наранявания санкцията е парична.

Явор Гечев от „Четири лапи” е скептичен: „Санкцията може да достигне до 5000 лв. при положение обаче, че животното не е конфискувано. То може да се изгуби....аз си мисля, че много трудно ще се докаже от тук нататък нещо. И отговорността е на служителите на полицията, че не са действали правилно. В този случай си мисля, че е предотвратено престъпление. В следващия половин километър животното е щяло да издъхне. Не мога да разбера реакцията на полицията. Но в крайна сметка говорим за предотвратяване на престъплението. Колкото за това, че не е видял кучето в огледалото, не е възможно. Всеки собственик обяснява, че не е видял когато става въпрос за влачене на животно”.

Дребен хулиган

„През цялото време човекът дори не погледна как е кучето. Едва след моята забележка той отиде да го види. След което разбрах, че съм задържан за 24 часа, бях отведен в районното”, продължава разказа си Величков.

Прибран е за дребно хулиганство по твърдението на Игнатов, че е стрелял по посока на колата. И за „потупването по рамото”.

А човекът, който влачи куче? „Срещнах го доста доволен пред районното. Искаше да се снима с мен, не знам защо”.

Величков е готов да си поеме отговорността, но иска възмездие и за насилника. Собственикът на кучето Стефан Игнатов е шофьор в градския транспорт. Той не се появи, докато снимахме пред дома му. Майка му ни увери, че кучето Нола е добре.