31-годишният Павел Димитров от Мездра е доказателство за това как силният дух може да възкреси тялото, а спортът може да пребори тежките физически ограничения. Днес Павел постига неща, които нито той, нито близките му някога са вярвали, че може да направи.

От дете Димитров живее с диагнозата детска церебрална парализа. Превит е почти на 90 градуса в гърба и коленете. Доскоро едва ходел.

Майка му Илияна Димитрова разказва, че доскоро преходите, които можел да измине били много малки. Бързо се изморявал и  винаги търсел опора.

Преди по-малко от година влязъл за първи път във фитнес-залата и буквално възкръснал за нов живот. Първото нещо, с което се заел треньорът му Мартин Михайлов, били наднормените килограми.

Другото предизвикателство за треньор и ученик било да се развие мускулатурата на Павел – нещо, което не могли да направят нито седемте операции на долните крайници, нито десетките рехабилитации.

Снимка: btvnovinite.bg

Треньорът му Мартин Михайлов разказва, че когато започнали работа Павел нямал никакъв мускул от вътрешната страна на бедрото.”Там беше на кокал – всичко се виждаше – една капачка и един кокал. Докторите са казали, че дори при електростимулация нямало как да се активирал да расте мускула. Не мога да кажа, че стана чудо, но успяхме – развихме го”, разказва Михайлов.

Сега Павел е далеч по изправен и много по-издръжлив.  Свалил е 25 кг. от първоначалното си тегло. Тренира четири пъти в седмицата, като облича специална тениска с надпис „Във фитнеса се чувствам като у дома”.

Снимка: btvnovinite.bg

Споделя, че се чувства прекрасно в залата.

Най-горди с постиженията на Павел са близките му.

„Когато тренират, думите, които Марто казва на Павката, са „можеш, можеш, ти можеш” и той наистина може”, коментира майка му Илияна.

Сега Павел наистина прави чудеса. Може сам да изкачва и да слиза по стълби и  дори тича.

 По думите на треньора Мартин Михайлов той не е виждал по-упорит от него човек.

„Винаги казва „ще се справя”, никога не е казвал нещо различно” и наистина успява, допълва Михайлов.

Самият Павел е много горд с постигнатото. Споделя ,че иска да го сподели с други хора със същата диагноза чрез този репортаж, за да ги мотивира и те да опитат.

Мечтата му е да участва в Параолимпийски игри.

Вижте повече във видеото: