В разгара на лятната сесия в университетите на помощ на преписвачите идват социалните мрежи.

Студентите дори не трябва да плащат за верните отговори. Получават ги като подарък.

Докато студенти решават задачи по физика в Техническия университет, от постовете им във Фейсбук се вижда, че и техни приятели от външната страна на вратата решават същите задачи.

Половин час след началото на изпита в група на първокурсниците в Техническия университет започват да се публикуват снимки на изпитните задачи с молба за помощ.

Услужливи бивши и настоящи студенти от групата се впускат да помагат. Изчакваме края на изпита, за да проверим дали снимката е автентична.

Оказва се, че един от най-активните участници в дискусията е хванат да преписва и работата му е анулирана.

„Имам двама асистенти, инструктирал съм ги, но нашите хора не са обучени за детективи”, каза проф. Иван Копринков, преподавател по физика в ТУ – София.

Ръководството на университета разбра от bTV за измамата и се закани, че вече ще следи социалните мрежи и ще направи изпитите невъзможни за преписване.

„В Техническия университет разполагаме със специалисти, с достатъчно технически средства, ние сме водещи в тази област и знаем как да противодействаме. Ако вчера ни бяхте сигнализирали, щяхме да хванем преписвачите от вчера, а днес нямаше да има нито един”, заяви проф. Веско Панов, зам.-ректор на ТУ- София.

След като стана ясно, че изпитният вариант по физика е изтекъл в мрежата, задачите бяха сменени за следващата група студенти.

Въпреки предупрежденията само 10 минути след като екипът на bTV напусна изпитната зала, във Фейсбук започнаха да се появяват нови постове с молба за помощ.

Подобни практики за преписване вероятно съществуват и в други университети.

"Скъсаха ме, чист съм"

Веднага след репортажа на bTV в групата във Фейсбук заваляха коментари.„Да си правят репортажи за Софийския университет и УНСС, за хората, които учат журналистика, какво се занимават с нас”, възмущава се един от потребителите. „Колеги, имаме предател в четата”, подозира друг. „Стабилно изгорях, ей”, съжалява трети. Четвърти обаче не се притесняват: „Аз съм скъсан, чист съм”.