Всички го познават като холандския пекар. Винаги по Великден пред пекарната му се трупат опашки. Хората се редят с часове, за да си вземат от най-вкусния козунак. Замесен с любов, както обича да казва той.

Джон Хулсбош идва в България преди повече от 10 години. А с изкуството наречено месене на хляб се занимава вече от 35. Спомня си с носталгия как още 10-годишен започнал да се интересува как се пече насъщният.

Баща му работел в местна пекарна. Попитал собственика дали синът му може да помага в съботите и той веднага се съгласил. Така започнала кариерата на популярния пекар.

Джон казва, че в България е много трудно да откриеш пекар по образование. Затова често като има нужда от служители той търси такива по желание: „Хубавият хляб не се прави с ръце, а със сърце. На това се опитвам да науча хората.”

Самият той още на 12 започва да посещава кулинарно училище и цял живот се учи. След дипломирането си ръководи успешна компания с 90 пекари, 30 шофьори и 50 продавачки. Там учи всички тях на майсторство.

Защо този успешен холандец идва в България?

Казва, че изведнъж в Холандия станало пренаселено от пекарни. Ако в началото имало няколко, но малки, семейни и хубави, то в един момент станали толкова много, че хората не знаели на кого да се доверят. А собствениците гледали само печалбата и количеството, не качеството.

„Тук с една малка пекарна имам възможността да говоря с хората. Да ги попитам какво им харесва. Да ги тествам. И да ги слушам. А това е най-важното – връзката с твоите клиенти. Вече съм научил вкуса им и се ръководя от тях. Това е пътя към успеха. Затова хората ни харесват и уважават. Сега отварям и втора пекарна.”, казва той.

Идва в България чрез доброволческа програма. С приятели предприемат пътуване из Родопите и там хапва за първи път козунак.

„Беше през 2003 година. Бях поканен като доброволец и тогава започнах да мисля как да направя бизнес тук. Бях поканен от една стара баба и тя ме учеше как се прави козунак. Беше толкова вълнуващо, аз бях в шок, месенето беше то-о-олкова дълго. И те отделяха по цял един ден за правенето на един козунак. Започваха в 9 сутринта! Първото, което ми направи впечатление беше, че е изключително вкусно! Но и много сухо. Така реших да внеса в рецептата нещо от себе си. Започнах да правя български козунак по холандска рецепта.”, спомня си Джон.

Най-важно е да не се слагат много яйца.

Многото яйца правят козунака по-сух.

Важно е също и да не слагате голямо количество олио, а просто докато месите да сипвате по малки количества, но непрекъснато. Така правите тестото разтегливо. Когато е твърдо е изкючително трудно за месене и няма как да сложите равномерно стафидите и другите подготвени продукти.

Можете да развихрите въображението си като освен традиционните стафиди добавите към естествения вкус на козунака шоколад, сухи плодове, ядки или друго лакомство по избор на домакинята.

Джон често се шегува, че козунакът за него е хляб, а не сладкиш. За 10 години на пазара продължава да спори с хората. Според него щом в него се слага мая, значи е хляб! „Е... всъщност важен е вкусът, който е невероятен” – примирява се накрая той.

И понеже ние накарахме „шефа” да превърне в работник за няколко часа, го попитах какво предпочита – да раздава команди или да меси със собствените си ръце? Той казва, че понякога си позволява да омеси някоя питка и го прави с желание и любов.

„Когато започнах тук преди 10 години си мислех, че ще съм само собственик на пекарна. Сега вече се превърна и в семеен бизнес, моята партньорка в живота - българка и нейните деца също вече са част от бизнеса”.

Със своята любима Джон се среща случайно

„О много забавна история. Края на 2011 година, тъкмо бях започнал да живея тук, идваше Коледа, аз се нуждаех от много работници. Имах проблеми със тогавашния ми управител и го уволних точно преди празниците. Останах сам. Сам, с адски много поръчки, работа и Коледа идва! Започнах да звъня на приятели да моля за помощ. Тогава една клиентка, която просто дойде ей така, чу моята тревога и ми каза: аз бих работила за теб, ще ти помогна. И започна да командва всички в магазина.”

И така той се влюбил. Какво да прави - българките са огнени жени.

Улисани в разговора, козунакът вече е готов. Последният съвет, който дава на домакините, ако пекат вкъщи, е да е не повече от 45 минути на 90 градуса.

Перфектна коричка, поръсен със захар, много стафиди и... тайна съставка.

Коя е тя? „Ами-и-и, мисля, че не е продукт. Мисля, че е страстта. Да правиш нещо със сърцето си. Това е тайната.”

  • Томина неделя е
  • Похарчили сме повече за Великден тази година отколкото миналата
  • Мокър понеделник в Украйна (СНИМКИ и ВИДЕО)
  • Как празнуват Великден в българското село Йерусалимово
  • Първи слънчеви бани в Бургас, ръст на туристите в Пампорово
  • Задръствания и тежка катастрофа при голямото завръщане след празниците (ОБЗОР)
  • Огромно задръстване блокира стотици хора на магистрала „Хемус”
  • Над 100 хиляди българи са посетили Гърция за празниците
  • Българите са изпратили с 2 милиона SMS-а по-малко за Великден от 2014 г.
  • Кокошка от село Чурек снася зелени яйца (ВИДЕО)