В неделя всеки гражданин, който има право да гласува, трябва да отиде в посочената за неговия район изборна секция. Там членовете на Секционната избирателна комисия първо проверяват дали този човек фигурира в списъците.

Бюлетината за президент и вицепрезидент се откъсва пред очите на всеки гласоподавател, като на гърба й се слага печат. От ЦИК препоръчват тя да бъде сгъната от членовете на СИК, но това не е задължително.

Веднага след получаване на бюлетината за президентския вот, всеки гражданин се проверява за присъствие в списъците за референдума и получава бюлетина за него, в случай, че иска да гласува на него. Тя се дава заедно с хартиен непрозрачен плик.

Всеки гласоподавател влиза в тъмната стаичка с двете бюлетини и гласува със син химикал, като отбелязва X или V в квадратчето.

За гласуването на националния референдум е важно да се отбележи, че гласоподавателите могат да отговорят на един, на два или и на трите въпроса. В случай, че са отговорили само на един – бюлетината и гласът отново са валидни.

Снимка: БГНЕС

След излизане от тъмната стаичка бюлетината за президентския вот се проверява от членовете на СИК, като се гледа дали нейният номер съвпада с този на кочана. На бюлетината се слага втори печат, номерът й се откъсва и се пуска в непрозрачна кутия, и чак тогава избирателят я пуска в кутията.

Бюлетината за референдума се сгъва на две, прибира се в непрозрачния плик и се пуска в друга кутия.

На някои места в страната ще може да се гласува и машинно. При избор на този вид гласуване, машината се активира дистанционно от член на СИК, като тя се намира в отделна тъмна стаичка.

На екрана пред избирателя се показва същата бюлетина за изборите като хартиената, като всеки човек на нея отбелязва вота си. Машината принтира гласът на малка бележка, която се сгъва на две и по този начин се пуска в друга непрозрачна кутия.

Ако граждани констатират нарушения по време на изборния процес, могат да подадат сигнал до Секционната избирателна комисия, Регионалната избирателна комисия и Централната избирателна комисия.