Законът за културното наследство регулира интереси за милиони. Текстовете в него трябва да пазят безценни исторически обекти и предмети, да спират престъпните действия на иманяри и да пречат на трафика на антики и произведения на изкуството.

В края на октомври министърът на културата Петър Стоянович назначава 60 души, които трябва да направят проект с изменения и допълнения към Закона за културното наследство. Списъкът беше публикуван снощи и в сайта NOresharski.

В работната група влизат съветници на министъра, експерти, хора от спецслужбите и прокурори, както и лицето на контрапротеста Нина Гергова.

В разговор по време на един от контрапротестите пред президентството тя се съгласява, че компетентността е изискване към всички, които пишат закони. „Ако не са много подготвени, да прочетат малко. Не са толкова сложни нещата. Трябва да имат общи познания по право, бюджет”, категорична е участничката в работната група за изготвяне на промени в Закона за културното наследство, докато държи плакат с пунктуационна грешка. „Видях, видях, ама набързо го направихме”, оправдава се тя.

Гергова твърди, че познава добре закона, който в момента пренаписва. Тя обаче се затруднява да отговори на въпроса въз основа на какво се извършва класификация на недвижими културни ценности. „Критериите са неясни и точно това искаме да се промени”, подчертава тя.

Критериите, по които се извършва тази класификация, са записани в четири точки, в чл. 45 от Закона. Нина Гергова не ги цитира, въпреки твърдението й, че е добре запозната с текстовете. Тя обяснява, че движимите културни ценности са „картини, монети, ценности, просто трябва да се добавят и други”. И този отговор е грешен - поне според закона, който Гергова променя.

На въпрос къде се съхранява декларационният акт и протоколът към него, когато става въпрос за недвижими вещи, тя отговаря: „Има институция, която... не музеят, тоя институт... забравих му името.”

Нина Гергова разказва и как е попаднала в работната група за изменение на закона. „Когато бяхме в комисиите в парламента, имаше едно изказване и се обсъждаше една работна група. И аз дадох изказване в тази посока, явно са го харесали и си дадох CV-то и ме извикаха”, разказва Гергова.

Сред назначените от министъра, които работят по закона, е и Стилиян Иванов - също лице от контрапротеста. Сред законотворците се срещат и имената на двама адвокати, които участват от името на Гражданска инициатива за нов закон за културното наследство. Изписвайки името на инициативата в мрежата, се стига до сайта на Федерацията по металдетектинг. Петима от членовете на тази федерация са подсъдими за трафик на антики, издават източници на bTV от прокуратурата.

Екипът на bTV настояваше да обсъди спорните личности в състава на работната група с представител на Културното министерство. От пресцентъра обясниха, че зам.-министър Велислава Кръстева, която е и председател на въпросната работна група, заминава за Брюксел и обещаха среща с нея, след като се върне.

А лицето на контрапротеста Нина Гергова аргументира експертизата си в областта на културното наследство с участие в европроекти. „Аз съм работила с колеги, в смисъл, че съм участвала като подизпълнител. В смисъл - участвала съм в писане, като консултант, но не съм писала аз като фирма, защото не съм стигнала до там”, обяснява тя.

Нина Гергова твърди, че вече се е оттеглила от известната туристическа агенция, която е управлявала и с която е работила по тези европроекти, затова тя отрича конфликт на интереси. Търговският регистър обаче не знае за оттеглянето й. Справка показва, че Гергова все още е съдружник.

Оказва се, че контрапротестиращата е експерт не само по културни въпроси. „Аз участвам в бюджетната комисия, в икономическата комисия, в труд и социална политика и в културната. Пък вече в обществените съвети: при г-н Орешарски и труд и социална политика”, изрежда Гергова.

Зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова не отговаря на въпроса дали е възможно човек да притежава такава експертиза, че да участва ефективно в бюджетна, в икономическа комисия, по труда и социалната политика и културна комисия, но обяснява, че не може да бъде наложен „някакъв ограничителен признак, още по-малко по темата експертиза”. „Експертизата не се установява с нотариален акт или акт за собственост”, обяснява Манолова.

Нина Гергова твърди, че е завършила „икономика, финанси и банки" и „културен туризъм”, но подчертава, че има познания и по други теми. Участва в Обществения съвет към Социалното министерство, който трябва да контролира министъра. Твърди, че помага безплатно. От стенограма става ясно, че на последното заседание на съвета обсъждали пенсионната реформа.

Мая Манолова отхвърля съмнението, че чрез Нина Гергова и други хора от протестите, които подкрепят властта, се прокарват на практика отново политиките на властта. „Аз нямам впечатление г-жа Гергова да е била много ласкава към всичко, което се случва в комисиите, които аз съм организирала. По същия начин аз мога да попитам известния протестър и блогър г-н Генов дали и той е въздесъщ и говорител на гражданското общество или през него също не се прекарват някакви идеи, защо е непрекъснато в медиите”, контрира Мая Манолова. След като признава разликата между Генов и Гергова – той не участва в комисии и тезите му не влизат в закони, зам.-председателят на парламента подчертава: „Ами това е драмата. Ако има тези, да дойде, да ги каже. Със сигурност ще бъдат обсъдени.”

Членове на работната група могат да бъдат представители на институции, които пряко ползват в работата си този закон, както и всички граждани и представители на граждански и неправителствени организации, които имат идеи и предложения по него, съобщиха по-късно днес от Министерство на културата.

В работната група участват представители на Прокуратурата, ДАНС и агенция „Митници”, както и специалисти от ръководствата на Националния исторически музей, Музейната камара, археолози, художници, архитекти и колекционери, граждани. От всички тях са постъпили предложения и идеи за промени в Закона за културното наследство.

Министерството на културата разполага с достатъчно експертен потенциал, който да обобщи и систематизира направените предложения. „Държим да подчертаем, че членовете на работната група участват доброволно в нея, не получават възнаграждения и не са нито щатни, нито нещатни служители към МК в качеството си на членове на тази работна група”, заявиха от министерството.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите