Площадът около Руски паметник в София отново е в лошо състояние, само четири месеца след ремонта. Според експерти до две години е възможно да има и пропадане на настилката.

Теодора Трифонова провери качествена ли е рехабилитацията за 3 млн. лева на централното кръстовище.

„Майка с количка е абсурд да мине от тук“, коментира строителният инженер Елза Стойкова, с която bTV провери ремонта за милиони. Екипът се натъква на отлепени плочки и такива, поставени криво.

Трябвало е да фугират по-добре. След 2 – 3 години ще сме свидетели на пропадания, коментира Стойкова.

Снимка: bTV

След ремонта Васил Начевски от дирекция „Транспортна инфраструктура“ към Столичната община многократно проверява обекта, но не забелязва проблеми по строителството.

Според него плочките от настилката, които могат да се извадят с ръка, са дефектни, иначе останалите са наредени добре.

Снимка: bTV

Прословутите зелени релси, каквито има на много места по света, днес са покрити с вода и кал. В писмо до гражданската инициатива „Спаси София“, водеща германска фирма твърди, че релсите са поставени неправилно и „арматурата и стоманените пръти не изглеждат добре планирани и поставени по правилен начин“.

Борис Бонев от гражданската инициатива посочва, че заради навлизане на вода се руши основата, „което спокойно може да се скъса някоя релса, да пропадне трасето. А това носи рискове за трамвайното движение и пътниците“.

Снимка: bTV

„Този обект е под всякакви стандарти“, казва и Гергин Борисов от „Спаси София“.

От Общината коментираха, че всичко е поправимо, защото ремонтът на Руски паметник е в петгодишна гаранция.

Въпреки това не смятат да оправят новата велоалея, която завършва в спирката на автобуса.