Може ли едно задължение от 27 лева да стане над 900 лева само за една година? Сметката за ток на Делчо Кирчев  от Хасково е по-дълга и от лента на гимнастичка по художествена гимнастика, но в двоен вариант.

Сметките са за 2 хиляди лева. Задължението е за месеци и е платено накуп през февруари миналата година. С това обаче проблемите на абоната не свършват.

Делчо е получил писмо, че от ЕВН го съдят за тази сума, той им написал възражение, че е платил, те се съгласяват и прекратяват делото.

Целият проблем обаче идва от това, че изпълнителното производство или производство за издаване на изпълнителен лист започва на 23 февруари, а Делчо е заплатил дължимата сметка на 27 февруари, обяснява юристът Тодор Ташев.

Веднъж заведено, делото струва пари. Затова въпреки че си е получил задължението, доставчикът на ток тръгва да си търси разходите по производството - държавната такса от 27 лева и 10 стотинки заедно с хонорара на адвоката - 300 лева.

Впоследствие Делчо разбира, че има начислен още един адвокатски хонорар, който е над 300 лева. Докато стигне пък до съдия изпълнител, сумата подминава 900.

„Не може 27 лева да станат 930 за една година, няма логика”, категоричен е Делчо.

От енергото заявиха, че сумата от близо 930 лева са съдебни разноски, към чийто размер те нямали отношение.

„Това е по-лошо от бързите кредити - там вземаш 30, връщаш 300, тук не вземаш 27, а трябва да върнеш 930. За мен е пладнешки обир”, подчертава Делчо.

Той е решен да търси правата си в съда, за което ще плати още съдебни разноски.