Броят на депозитите у нас намалява, но сумите на влог растат. Най-много са се увеличили депозитите от над 1 милион лева, показват данните на БНБ. На този фон малките - до 2500 лева, намаляват.

В 716 сметки у нас има депозити от над 1 милион лева. Спрямо миналата година броят им се увеличава с една четвърт.

Снимка: bTV

Все повече са и гарантираните спестявания, макар и с по-малки суми - с около 15 на сто се е увеличил броят на депозитите между 200 и 500 хиляди лева.

Малките спестявания, които са най-масови, обаче намаляват - депозитите до 1000 лева са с над 6% по-малко на брой, свиват се и влоговете до 2500 лева.

Снимка: bTV

Едно от възможните обяснения е, че ниските лихви не стимулират да се държи малка сума на влог.

Как да заделяме средства, когато доходите не са високи?  

С доходите у нас за Магдалена Велкова да заделя, означава да се лишава. Затова и опитите й да спестява са без успех - предпочита да трупа спомени, отколкото бели пари за черни дни.

„Всеки месец изниква или море, или някой уикенд, всеки път си казвам: Хайде другия месец  и така трета година не го завършвам този ремонт. Ходя и на курсове и образованието сама си поех. Заделям за тези неща, но на момента не са спестявания, а веднага, когато си получа заплатата, отиват за това и няма как да стане”, обяснява тя.

Не такъв обаче е съветът, който консултанти по лични финанси дават. Според тях най-напред трябва да платим на себе си.

„Когато вземем заплата, трябва веднага да отделим - кой колкото може – 5-10%, и да я забравим, а не в края на месеца, когато са минали всички разходи, да се опитваме да заделяме или не”, посочва Стойне Василев - личен финансов консултант.

Колкото по-късно започнем да пестим, толкова по-голям процент от доходите си е добре да заделяме, казват експертите.  Смятат, че малките депозити намаляват заради ниските лихви, тъй като доходността е почти нулева при влог от 1000 лв. Според банкери това не е единствената причина - все по-често правим дълго отлагани покупки.

„Когато парите все едно не ти носят доход, казваш: По-добре да си купим нещо, от което имаме нужда или нямаме нужда. Така или иначе има оживление в икономиката,има оживление в потреблението, това са естествени процеси”, посочва банкерът Левон Хампарцумян.

Така, ако малките депозити отиват за потребление, всъщност е добра новина за икономиката ни.

Според консултантите това е правилният разчет на заплата от 1000 лева: Най-напред трябва да заделим  100 лева за черни дни, от останалите за кредити и стоки на изплащане най-добре е да не отиват повече от 20 на сто, а за храна и сметки още една трета от доходите.

Снимка: bTV

Останалите средства за дневни и развлечения са тези, от които можем да пестим.