Как да възпитаме интелигентни, независими личности, способни да взимат решения и да следват сърцето и талантите си? Има различни методи за стимулиране на мисленето и развитието на личността на детето. Един от тях е методът Монтесори, кръстен е на италианката Мария Монтесори, която първа го прилага преди повече от 100 години.

У нас за първи път той се прилага в Националния учебен комплекс по култура в Горна баня. Днес по него работят и други детски градини и училища. Около 1000 деца у нас в момента са обучавани по този начин.

Ето как представя метода Барбара Айзъкс, академичен директор на училища и детски градини "Монтесори":

- Какви са главните принципи на метода Монтесори?

- Айзъкс: Да развием потенциала на всяко дете като му предлагаме възможности да стане независимо и да използва предимството на свободата на избора в класната стая. За това и всички игри са готови за децата и те могат да изберат това което искат да правят. Но свободата идва с отговорности. Децата трябва да върнат нещата обратно на местата им така че да са готови за другите, които искат да ги ползват.

- Къде е границата между това да не станем прекалено либерални към детето, но и  да не ограничаваме свободата му?

- Айзъкс: Свободата не е безплатна, свободата е отговорност. От самото начало учим децата, че трябва да уважават себе си, средата около тях и другите деца.

- Наказанието като част от възпитанието изцяло ли се отхвърля от Монтесори метода?

- Айзъкс: Да. Защото ние вярваме, че детето се ражда добро и единствено средата влияе на развитието му. За това много важна роля има учителят, които ще им покаже правилното поведение чрез примера си. Ако учителите и родителите се отнасят с уважение и са любезни към детето, то ще копира това поведение.

- Нужно ли е родителите също да бъдат обучавани как да използват Монтесори методът?

- Айзъкс: Много е важно родителите да разберат принципа на методът и това как той работи. Те трябва да ги окуражават и вкъщи да бъдат независими, да правят сами избори, да ги изслушват. Защото ако децата са уважавани у дома те ще пренесат това уважение и в училище.

- Какво бихте казали, че е главното мото на методът Монтесори?

- Айзъкс: Те са две. Едното е "Помогни ми да го направя сам", а другото е "Ръцете са инструменти на умствената интелигентност”. Децата трябва да се научат чрез правене, не чрез слушане.

Учене чрез игра и чрез занимания с изкуство така най-кратко и може да се  определи методът Монтесори.

Вижте във видеото как децата могат да бъдат обучавани чрез игра: