Депутат предлага да почиваме 5 дни повече – законопроект, внесен преди дни от Георги Кадиев, предвижда платеният годишен отпуск по Кодекса на труда да се вдигне от 20 на 25 работни дни.

Мотивът е един и се нарича стрес. По данни на синдикатите, повече от половината от българите страдат от стрес на работното място. Това води до редица последици – отпадналост, заболявания като инсулт, инфаркт, диабет и пряко влияе върху работния процес, защото води и до неработоспособност.

И още един аргумент: 5 дни отпуск не пречи на развитите икономики - 25 дни почиват в Дания, Финландия, Франция, Люксембург. А в Швеция неотдавна даже намалиха работния ден на 6 часа. Още повече - цели 28 дни почиват работниците в Русия и Великобритания.

Работодателите обаче се притесняват, че увеличаването на почивките ще има негативен ефект върху приходите им. Според автора на законопроекта Георги Кадиев стресираните работници също ощетяват бизнеса: "Това не означава, че трябва да работим по-малко, а просто, че през останалото време на годината производителността на труда така да се увеличи, че да компенсира тези 5 дни"

Идеята му се подкрепя от синдикатите, които стигат дори по-далеч в грижата за работника. "Да му дадем почивка в работното време, да му намалим работното време", призовава Чавдар Христов от КНСБ.

Предложението за по-дълга отпуска обаче едва ли ще стане реалност за работещите у нас.

"Те трябва да спортуват, за да не се разболяват, а не да лежат. Лежането не води до по-добро здраве", категоричен е Красимир Велчев от ГЕРБ.

Предстои две комисии в парламента за претеглят аргументите за и против.

Според няколко проучвания България е сред страните с най-много официални празници, на които се почива. Те са между 8 и 10 годишно, което реално вдига отпуска. Сметнат така, той е 35 дни.