Промените в Закона за семейните помощи за деца бяха одобрени от кабинета. Според тях по-големи помощи при повече деца, а част от семействата без брак може да останат без детски. И още - парите за родители, чиито деца станат родители, ще бъдат спирани директно, а самите непълнолетни майки ще получават помощи само в натура.

Докато 4 месечната Арина расте, майка ѝ Анастасия и нейният партньор мислят дали малката ще има братче или сестриче. В момента държавната помощ от 35 лева за едно дете стига за пакет и половина памперси.

„Слава Богу до момента аз кърмя това дете, но като почне захранването, парите изобщо няма да стигат”, казва Анастасия Шахматова.

Част от семействата без брак като това на Анастасия обаче може да останат без детски – причината е, че вече и доходът на бащата ще се гледа, когато се определя дали детето да получава помощ. Според социалното министерство, автор на закона, с промените се затяга контролът.

„Родители, които изоставят децата си, няма да получават такива помощи. Подпомагат се пък тези, които осиновяват изоставени деца”, коментира министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Пак според промените подоходният критерии трябва да стане колкото минималната работна заплата.

„Това ще доведе до увеличаване на броя на бенефициентите по програмата, с което разходите по нея ще набъбнат съвсем скоро до 500 милиона, което са половин милиард лева”, обясни Явор Алексиев от Институт за пазарна икономика.

Законът предвижда помощта за едно дете да остане 35 лева, но за две да бъде 85, а за три 130 лева.

И още - затяга се контролът при помощите за майките студентки. По-строги правила ще има и за родителите, чиито деца не посещават училище.