В четвъртия месец от встъпването в длъжност на кабинета „Орешарски” рейтингът му пълзи надолу и през октомври е паднал до безпрецедентните 19%. Това показва регулярното национално представително проучване на Социологическа агенция „Алфа Рисърч” през миналия месец.

Правителството слиза под психологическата бариера от 20 на сто и под електоралния потенциал на поддържащите го политически сили БСП и ДПС. Отрицателните оценки нарастват до 49%, като в тях се отразява недоволството на различни социални групи, в които кабинетът, макар и по различни причини, губи одобрение.

Според заключенията на социолозите от „Алфа Рисърч” „българското общество тръгва по спиралата на институционален и политически срив”. Рейтингът на фигури, които доскоро се ползваха със сравнително висока обществена подкрепа - президент, главен прокурор, национален омбудсман - тръгва надолу.

Конституционният съд, чийто рейтинг социологическата агенция измерва за първи път, стартира с критичната и вероятно без аналог за подобна основополагаща институция подкрепа от 12%.

Връщането в парламента на Делян Пеевски и писмото, в което описва своя успех в живота, взривяват общественото мнение за втори път след избора му за шеф на ДАНС, отчита „Алфа Рисърч”.

Според проучването едва 1,7 на сто от българите - процент по-малък от санитарния минимум за социологически проучвания, отбелязва „Алфа Рисърч”, смятат, че моделът за успех на младите хора в България трябва да бъде описаният от Делян Пеевски кариерен път.

„Тази „присъда” за механизмите на политическо израстване и влияние у нас затвърждава моралната легитимност на студентските протести, обяснява високото им равнище на обществена подкрепа (60%), и въвлича управляващите в нов негативен цикъл с непредвидими последици”, изтъкват социолозите.

Наблюдава се и катастрофален срив в подкрепата за всички основни политически сили. БСП и ГЕРБ застават на практически равни позиции в пътя си надолу – съответно 16,9% и 16,5%. Реформаторският блок също отстъпва от равнището, от които стартира и стига до 6,4%, следван от по-ниския като потенциал, но по-мобилизиран вот за ДПС (6,1%).

„Единственият печеливш от сегашната ситуация на ескалираща криза е „Атака”, чийто рейтинг, макар и бавно, започва да пълзи нагоре”, отчита „Алфа Рисърч”.

Подкрепата за партията нараства от 1,6% до 3% от общия брой избиратели, а одобрението за лидера й от 5% на 7%. Националистите извличат дивиденти не от парламентарното си поведение, което продължава да търпи все така остри критики, а от радикалните си позиции по чувствителния за обществото въпрос с бежанците, подчертават социолозите.

Нараства убедеността на мнозинството от анкетираните, че най-добрият изход в настоящата ситуация са предсрочните избори (78%).

Одобрението към Орешарски – рязко надолу

След тримесечен период на стабилизиране на личния рейтинг на министър-председателя Пламен Орешарски на около 30%, през септември той бележи рязък спад надолу. Премиерът се радва на едва 24% положителни оценки срещу 48% отрицателни. „Действащият премиер има по-ниска популярност от своя предшественик Бойко Борисов в края на неговия мандат”, отбелязват социолозите.

Извън протестите, другият фактор, който влияе най-силно върху спада на доверието за правителството, е оценката за икономическото състояние на страната. Едва 16% го определят като положително, 48% - като отрицателно.

Като признак за слабост на правителството се оценява и бламирането му по въпроса за удължаването мораториума за продажба на земя на граждани на ЕС. 30% от българите виждат в този вот принципна позиция, защитаваща интересите на българските граждани. 62% са на мнение, че позицията е безпринципна, водена от чисто партийни интереси.

Парламентът с критични 11% одобрение

Парламентът остава с критичните 11% доверие, но трупа нови, почти 10% недоверие.

Относително най-слабо засегнати от ерозията на доверието са българският еврокомисар Кристалина Георгиева и националният омбудсман Констатнин Пенчев. И двамата запазват позитивен рейтинг, но и при тях е налице спад от около 5%. Кристалина Георгиева се ползва с 40% доверие и 21% недоверие, а Константин Пенчев – с 32% доверие и 16% недоверие.