Скандалът при посрещането на Възкресение Христово в храм-паметника „Александър Невски” е само върхът на айсберга. Това каза в студиото на „Тази сутрин” журналистът Явор Дачков, който от две години пее в хора на храма.

„На Разпети петък в средата на храма Светата плащаница беше охранявана от четирима гвардейци с шапки с пари, които след това я изнесоха. Обиколката на храма протече под предводителството на духова музика, която свири един валс, една войнишка песен и траурния марш на Шопен, който в такъв аранжимент и такова звучене не бях чувал от погребението на Брежнев, Андропов и Черненко”, разказа Дачков.

Според него резултатът е бил „подигравка с най-тъжния ден в християнската богослужебна година”.

Дачков не знае някой духовник да е харесал зарята и гвардейския оркестър на Великден: „Всички преживяха смут, потрес и скандал. Това е най-силният аргумент защо тази нелепост просто не трябва да бъде дискутирана”.

По думите му твърденията на архимандрит Дионисий, че подобни церемонии има в Гърция нямат връзка, защото нашата страна, както всички други, има своя традиция.

Дачков нападна предстоятеля на храма, като припомни, че е бил забъркан в скандала в архонтските титли.

„Това са хора с проблематично минало и рисков начин на живот, които мошеници като архимандрит Дионисий подлъгват за да дадат много голяма сума пари под претекст, че ще получат особено голямо посвещение духовно или някакъв сан. 3-400 000 евро струва такава титла, което е безумие. Той ги лъже, измисля ритуал, мисля че правят нещо с някакви тамплиери и някакви масони. Това няма нищо общо с православието”, подчерта журналистът.

Според него литургията в момента е центрирана около Дионисий, а всичко, свързано с него е свързано с пари. „Голямата му цел е да ръководи реставрацията на „Александър Невски”, за която са заделени милиони”, смята Дачков.

Според него Дионисий трябва да се оттегли в манастир.