"Япония и японските хранителни продукти са безопасни. Дори и ако е налице внос на рибни и морски продукти от Фукушима в България, могат спокойно да се консумират всички японски храни”. Това съобщиха от посолството на Япония у нас.

От посолството заявяват, че са обезпокоени от появилите се в последно време статии в български медии, създаващи впечатление, че морските и рибните продукти, произвеждани във Фукушима, Япония, са проблемни.

От голямото земетресение от 11.03.2011 г. Япония упражнява строг контрол над произведените в засегнатите райони хранителни продукти, включително префектура Фукушима, където се намира претърпялата авария атомна централа "Фукушима-1".

Япония е установила най-строгите в света норми за безопасност и на тази база гарантира безопасността на храните чрез система на щателни инспекции и незабавното ограничаване дистрибуцията на храните. Процентът на пробите, надвишили нормите за периода март миналата година - февруари тази година, е около 0.1% от общия брой, като почти всички случаи на надвишение се отнасят до диви гъби и месо от диви животни и птици. Разбира се, тези продукти не се разпространяват на пазара. През март тази година МААЕ даде оценката, че японската верига на предлагането на храни е под ефективния контрол на съответните власти.

Пробите от рибни и морски продукти от префектура Фукушима, които надвишават нормите, в периода април-юни 2011 г. надхвърляха 50%, но миналата година този процент намаля до нула, посочват от посолството.

С изключение на проучвателния риболов, в префектура Фукушима са прекратени крайбрежният риболов, както и риболовът с тралове. Не се извършва разпространение на пазара на рибни и морски продукти, надвишаващи нормите.