Използваме скайп повече от всички други европейци. Номер едно сме в Европа по качество на интернета, но сме последни при уменията да използваме цифровите технологии, показва изследване на Европейската комисия.

ЕК е разработила така наречения индекс за навлизане на цифровите технологии в обществото и по него България е на 27-мо място от 28 държави. Само 54% от домакинствата у нас имат интернет, но пък положителното е, че при 44 на сто от тях връзката е високоскоростна.


Интересното е, че само 34 на сто от българите имат базови познания, т.е могат да пращат мейли, да пишат документи или да инсталират някакви програми, но в същото време 82% са усвоили комуникацията чрез гласови и видеоразговори като скайп например или имат профили в социалните мрежи.


Според изследването на ЕК цифрово изоставаме най-много в онлайн търговията, банкирането и услугите на държавната администрация. Милиони са наляти през последните години в електронното правителство без видим резултат, казва блогърът Константин Павлов-Комитата.


Около 74% от ползвателите на интернет четат новини в сайтове, повече от половината слушат музика, гледат филми или играят игри онлайн. Към 93% от територията на страната има интернет покритие, докато в Европа са 97 на сто. Българският бизнес също има какво да учи - само 28% от бизнеса има електронен регистър, останалите продължават да разчитат на тефтер за счетоводството и сделките си, а едва 8 на сто ползват електронни фактури.