Ивайло Калфин: 10% от трудоспособните хора не си търсят работа
"Голяма въпросителна" пред институциите, на които безработните не разчитат
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 4
  • 6
    0
Ивайло Калфин
Снимка: Ладислав Цветков

300 000 – толкова са българите, които повече от една година са без постоянна работа и не търсят такава. Това показват данни от проучване на изследователския център „Тренд” по поръчка на фондация „Фридрих Еберт”. Бройката е много по-голяма от очакваната, призна в студиото на „Тази сутрин” бившият социален министър Ивайло Калфин.

По думите му това е 10% от трудовата сила у нас и тези хора могат да се превърнат в голям ресурс за икономиката. Тревожно е, че демотивираните са най-много във възрастовата група 18-29, както и сред тези със завършена гимназия.

Сред тези в подобно положение 17% си признават, че при възможност работят „на черно”, а 10% посочват, че имат доходи от сезонна работа в чужбина. По-притеснителен е големият брой запитани, които разчитат само и единствено на доходите на друг член от семейството. В същото време повечето имат деца. „Това генерира бедност и разделение в обществото”, подчерта Калфин, като допълни, че етническите различия не са толкова големи.

Над половината от анкетираните са изявили готовност да започнат работа срещу адекватно заплащане, като в повечето случаи говорим за възнаграждение в рамките на 1000 лв. месечно (най-много са демотивираните сред хората с ниски доходи - до 1000 лв. на месец за цялото домакинство).

Висшистите са по-мотивирани, като сред тях преобладава и мнението, че човек, който отказва предложена му работа, не трябва да получава пари от държавата.

Смущаващо е, че 80% от запитаните търсят работа с помощта на близките си: „Това е една голяма въпросителна пред институциите, хората не се обръщат към институциите”. Калфин отбеляза, че тези над 50-годишна възраст масово не се записват на курсове за преквалификация, не правят нищо и чакат един ден да получат социална пенсия.

  • 6
    0
Още по темата
4 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре