В памет на 100-годишнината от събитията през април 1915 г., 100 български интелектуалци се обърнаха към Народното събрание с призив страната да признае за геноцид гоненията срещу 1,5 млн. арменци на територията на Османската империя.

Преди два дни папа Франциск нарече убийството на арменци в Първата световна война „първия геноцид на 20 век”.

Арменското кафе е сладко, но в историята на арменците вече се трупа едновековна горчилка. „Починали рано” - така в семейството на арх. Емил Мечикян деликатно наричали роднините, загинали през април 1915 г. „ Години по-късно осъзнах, че всъщност това са жертви на тези събития”, разказа той.

Прапрадядото на Емил, действащ офицер в турската армия, оцелял по чудо, независимо че е пратен на първа линия в Първата световна война. „Вместо да му се случи нещо друго, го изпращат на фронта”, обясни архитектът.

Сто години по-късно 100 български интелектуалци поискаха с декларация Народното събрание да признае, че Турция е извършила масови убийства на арменци. „Това ще бъде един знак за християнска България, че трябва да стане част от тази цивилизована общественост, която е признала факта на геноцида”, коментира главният редактор на вестник „Ереван" Вартануш Топакбашян.

„Ние имаме желание да простим. За да простим обаче, трябва да бъде поискана прошка”, подчерта арх. Емил Мечикян.

В навечерието на 100-годишнината от трагичните събитията, когато в Истанбул са арестувани видни арменски интелектуалци, в арменската градинка в София ще бъдат заседени 100 незабравки.