Отново има недостиг на инсулин в аптеките.

След като на 25 октомври медикаментът беше внесен в България, пациенти алармираха, че препаратът е започнал да се изчерпва, а в някои райони дори все още не е доставен.

След всяко изписване на рецептата започва ходене по всички аптеки в търсене дали някъде няма останал някой флакон или инжекция, разказва Татяна Ценкуловска, която набавя животоподдържащия медикамент за майка си.

Собствениците на аптеки твърдят, че недостигът е хроничен за два вида инсулин.

„Периодите, в които го няма, са много по-чести от периодите, в които ги има“, казва Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки.

Снимка: bTV

Справка на Агенцията по лекарствата показва, че количествата, които фирмите внасят в България, са повече от необходимото.

Болните получават инсулина си безплатно срещу протокол, но всеки пациент с рецепта има право да си го купи на свободна цена.

„Вероятно този канал за свободна продажба би могло да бъде причина за драстичното намаляване на количеството, стопяването на тази разлика“, предположи доц. Асена Стоименова, изп. директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Подозренията на здравните власти са, че инсулинът е изнесен зад граница към страните от Западна Европа, където ще бъде продаден на по-висока цена.

Затова сега се обсъжда спешна реформа държавата да може да забранява износа на животоподдържащи медикаменти.