Проверки на агенцията по храните за качеството и произхода на зеленчуците по пазара следят дали доматите и краставиците, представяни като „родно производство”, са действително такова.

Още на първата проверена сергия има нарушения – липсват документи за произхода на зеленчуците.

След цял час търсене на документите и опит за бягство от инспекторите на Агенцията, производителите все пак успяха да докажат произхода на стоката си.

И все пак нередност има – кой и къде е произвел репичките и марулите, които се продават на сергията не е ясно.

„Наличната продукция няма как да се удостовери откъде е, дали е безопасна за потребителите, поради тази причина трябва да бъде поставена под възбрана”, обясни д-р Силвия Каменова, Българска агенция по безопасност на храните.

Повечето зеленчуци на пазара са представени като „родно производство”, не всички обаче са такива.

Едно от основните изисквания за търговците е на етикета освен вида и цената да е изписан и произходът на стоката. Това е и най-често срещаното нарушение.

Малко след началото на проверката голяма част от сергиите на пазара затвориха, а търговците изчезнаха.

Преждевременно затваря и Иван. Мъжът продава зеленчуци – и внос, и родно производство. Признава си, че няма документи за стоката.

Всички зеленчуци, за които не може да се докаже произходът ще бъдат спрени от продажба, а глобата за нередовните търговци стига до 10 000 лева. Проверките ще продължат до края на другата седмица.