Граждани започнаха инициатива в подкрепа на семействата с малки деца. На Фейсбук страницата „Път за бебешки колички в София” родители могат да изпращат снимки и описания на трудностите при придвижване из столицата.

Ивелина Петрова излиза на разходка с 4-месечната си дъщеря и се изправя пред сериозно препятствие: незаконно паркиран автомобил. Mалко по-късно – нова задача с повишена трудност: преминаване по стеснен участък покрай контейнери и качване на полуразрушен тротоар.

„Много е трудно да се справя с всички препятствие по пътя, особено когато бебето е неспокойно и плаче и трябва да бързам, за да седна някъде. Не мога да преодолея нито високите бордюри, нито разбитите плочки, спрели коли по тротоарите. Има участъци, в които е невъзможно минаването без чужда помощ. Не мога да си представя какво би било, ако съм с инвалидна количка”, обяснява Ивелина.

За да привлекат вниманието на институциите, няколко души създадоха Фейсбук страницата „Път за бебешки колички в София”.

От Столична община признават за проблема. Обясняват, че през последните няколко години са ремонтирани почти 560 000 от общо над 6 милиона кв. м. тротоари. Но инфраструктурата на много места остава в трагично състояние.

„Немалка част от тротоарите в града последните около 20 години бяха разрушени буквално, включително от строителство на предимно частни жилищни комплекси или сгради, не на последно място от паркирането върху тях”, коментира Любомир Христов, зам.-кмет на София по транспорта.

На Фейсбук страницата „Път за бебешки колички в София” можете да споделяте снимки на най-трудно достъпните места.