Преди година Александър Македонски започва инициатива за деца от семейства, които нямат финансова възможност да купят велосипед. Каузата е наречена "Колело за смет, за дете велосипед". Целта на основателя е всяко дете да се докосне до чувството на свобода и усещането, че може да постигне мечтите си.

Александър Македонски е на 13 г., когато решава да превърне мазето на родителите си във велоработилница.

„На баща ми му писна в един момент да няма достъп до нещата, които му трябват в мазето. Понеже тогава имаше магазин, ми направи едно малко кътче с части за велосипеди – да си работя там”, спомня си Александър.

Снимка: btvnovinite.bg

15 години по-късно той е сбъднал детската си мечта и я е превърнал в професия. Описва карането на колело като усещане за свобода.

„Без значение дали го караш някъде сред природата или в градски условия – ти си по-бърз, отколкото би бил иначе. Особено в градски условия – по-бърз си от почти всички видове транспорт”, смята Македонски.

„Спомням си първия път, когато ми махнаха двете помощни колела отзад и трябваше да подкарам за първи път на две гуми. Удоволствието, гордостта от това, че съм се справил неусетно със задачата, бяха много хубави”, разказва собственикът на велоработилница.

Снимка: btvnovinite.bg

Точно такъв спомен Александър подарява на 70 деца от Дряново.

„Бяхме в работилницата, когато влезе един приятел, говорихме си и той предложи да ни даде старо свое колело, което да ремонтираме и да го дадем на някое дете, което не може да си позволи такова”, спомня си Македонски.

Така и му дошла идеята, че има много подобни колела, които залежават по мазетата.

„Ако намерим начин да накараме хората да ни ги дарят, ние със собствени сили можем да ги ремонтираме и да ги дадем на деца, които не могат да си купят колело”, допълва Александър.

Снимка: btvnovinite.bg

Даниела Дончева отглежда сама двете си дъщери Християна и Веселина. Точно преди година с изненада разбира, че непознати младежи ще сбъднат една от мечтите на децата ѝ – да имат велосипед.

„Когато ги извикаха, когато им подариха колелата толкова много се развълнувах, защото за мен подобно нещо е невъзможно. Разплаках се от радост, просто се разплаках от радост”, споделя развълнуваната майка.

Инициатива обаче не спира до тук.

„Към момента вече имаме 143 ремонтирани велосипеди, които чакат да бъдат дарени. Отделно имаме още 15, които могат да бъдат поправени. Сигурен съм, че ще успеем да си постигнем целта – тази година тя е да зарадваме 200 деца в 5 града”, гордее се Александър. Казва, че го прави, защото може.

Снимка: btvnovinite.bg

Един от хората, които даряват старите си колела е Максим. Преди две седмици отива в работилницата на Александър, за да дари резервни части от велосипеда си. Тогава решава и да помогне в ремонта на колелата за смет.

„Имахме велосипеди, които бяха в окаяно състояние, но отвътре ни дойде да се помъчим повече, да направим чудеса от храброст и да ги вкараме в състояние, пригодно за употреба. Чувство на удовлетворение на края на деня не може да се замени с нещо друго”, с усмивка споделя доброволецът.

Според Македонски кампанията с колелата е различна от разпространеното даряване чрез смси.

„С велосипедите е различно – колелото е голямо, в много случаи е счупено. Не можеш да го придвижиш, изисква разход за да го пратиш по куриер. И въпреки това толкова много хора го се отзовават. За нас дарителите ни са най-ценните хора в тази кампания”, разказва Александър.  

Кампанията започна на 14 март тази година и ще продължи до 5 юни.

Вижте повече в цялото видео: