Тълкуване на Закона за гражданската регистрация доведе до допускане на правописна грешка в личните документи на жени, чийто брой не е известен.

Както много млади дами преди да сключат брак, Кристина, позната от новините на bTV като Владимирова, решава да прибави към своята фамилия тази на съпруга си - с тире. Но в деня, в който заявява желанието си в обредния дом, научава новина.

„Те ми казаха, ама тирета вече няма. Погледнах ги учудени. Те казаха - нови изисквания. И в брачното ми свидетелство пише Кристина Владимирова Съйкова - без тире”, разказва репортерът на bTV.

Оказва се, че пренебрегването на тирето, се дължи на промяна в Закона за гражданската регистрация от 2004 година, където се премахва текстът, който изрично задължава тире да се пише между две фамилии. Така 8 години по-късно, служителите в ритуалните зали решават да го премахнат.

„Защото е отпаднал този член 21 за тирето. И отиват на някакъв семинар и там човекът, който води семинара им казва, ми отпаднал е член 21, значи трябва да отпадне тирето. Не зная кой е бил лекторът и никой не помни, но трябва да е бил от някоя отговорна институция”, обяснява Саша Габровска.

Традициите в българския език и правописните норми правят тирето между двете имена задължително, обяснява Българската академия на науките. Според учените липсата на тире би означавала правописна грешка.

Заради възражения на младоженци, тирето вече е върнато в брачните свидетелства. Дамите, които вече са си извадили лични документи с правописна грешка, могат сами да решат дали да я поправят или предпочитат фамилия без тире.