Има ли послания към мафията в книгата, посветена на Кръстника?
Синът на сицилианския мафиот Тото Риина - Салво Риина, ексклузивно в "120 минути"
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Салво Риина
Снимка: btvnovinite.bg

Синът на Кръстника на мафията – Салво Риина, отрича в книгата, посветена на баща му – Тото Риина, да има кодирани послания, които засягат мафията. В ексклузивно интервю в „Роуминг” на предаването „120 минути” по bTV Салво Риина е категоричен, че в нея той разказва за собствения си живот, баща си и семейството си.

Тото Риина е най-известният сицилиански мафиот и най-влиятелният главатар на организираната престъпност в Италия . Известен с прозвището "Чудовището", Рина е осъден на доживотен затвор.

На 23 май 1992 г. свирепа експлозия убива водещия прокурор срещу мафията в Италия. Джовани Фалконе пътува в бронирана кола край Палермо заедно със съпругата си и трима охранители. Всички загиват на място.

Отговорът на държавата е силен и категоричен: в Сицилия са изпратени 12 000 войници в подкрепа на полицията, които буквално окупират целия регион в най-голямата военна операция в страната след Втората световна война.  След няколко месеца е заловен и човекът, който дава заповедта - Тото Риина от Корлеоне, фамилията, която Марио Пузо използва в „Кръстника".

Това е причината книгата на Салво Риина, посветена на баща му да предизвика грандиозен скандал в Италия.  

Атентатите от 92-ра срещу съдиите Джовани Фалконе и Паоло Борселино превръщат мафията в национален проблем. Това е причината книгата на Салво Риина, посветена на баща му, да предизвика грандиозен скандал в Италия.  

Салво Риина разговаря със Светослав Иванов от къщата си в Падуа. Риина все още е под полицейско наблюдение и има забрана да напуска града.

„Да, има послания, които касаят морала и ценностите ми, но не и послания, които засягат мафията”, категоричен е Салво Риина, след като десетки общественици призоваха за бойкот на книгата в Италия.

„Надявам се книгата ми да има по-голям успех в чужбина, в Италия останах много огорчен. Там хората са обзети от предразсъдъци. Достатъчно е някой да те посочи с пръст. Има тенденция нещата да се крият, а е ясно, че онзи, който крещи най-силно и най-високо, всъщност крие най-много”, допълни той.

Риина обясни, че книгата не е опит да започне диалог с обществото или някаква комуникация, а по-скоро опит да разкаже своя собствена гледна точка за семейството си и за това, за което досега са разказвали само журналистите.

В студиото на „120 минути” пък гостува издателят на книгата Марио Трикарико.

Марио Трикарико

„Тази книга не е опасна, това не е книга, която разказва факти в полза на мафията, за да оправдае мафията.  Но в Италия раната от многобройните убийства, и особено онова на Фалконе и Борселино, е все още отворена и затова сме много чувствителни”, категоричен беше той.

„С тази книга бихме искали да разсъждаваме малко и да преминем от инстинкта към разума.

Нито една телевизия и вестник в световен мащаб не са интервюирали Тото Риина. Това е първият път, в който синът му Салво Рийна е написал биографията на фамилията Риина”, отбеляза Трикарико.

Красимир Иванов: Проблемът „Мафия” в Италия е много живКоментар на интервюто със сина на страховития мафиотски бос Тото Риина, което взриви Италия

Той разкри, че мнозина са го посъветвали да не публикува тази книга.

„Знам, че Тото Риина е извършил много убийства. Седем пъти беше осъден на доживотен затвор и през 1993 г., когато най-после до арестуваха, беше много по-справедливо да умре заради всички тези хора, които е убил или е накарал да бъдат убити”, посочи издателят.

Той призна, че никой от семейството на Риина никога не се е разкаял.

„Салво не трябва да се разкайва за нищо, защото не е убил никого. Той е на 37 години, беше осъден на 8 години и 10 месеца за сдружаване с мафията, тъй като брат му Джовани, който е една година по-голям от него, е убил трима души. Салво беше осъден, защото не можеше да не знае това. Дадоха му най-високата присъда. Той я излежа и му дадоха още 2 години за специален надзор, след което още 2 години. По неговите думи той лежи заради факта, че носи името „Риина”, изтъкна Трикарико.  

„Салво казва: Аз не оспорвам италианското правосъдие. Щом баща ми е убил или накарал да бъдат убити толкова хора и правосъдието казва, че той е извършил това и са му дали доживотна присъда, е правилно да бъде така. Но не може да искате от мен, неговия син, да мразя баща си. За мен той е баща ми”, посочи още издателят.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре