Частните съдебни изпълнители искат законови промени, с които да имат право да уведомяват длъжниците колко и на кого дължат преди да бъдат осъдени. Дейност, която се извършва сега от колекторските фирми.

Когато мине през съда, един дълг от 100 лв. скача десетократно заради държавната такса, юрисконсулстките възнаграждения, лихвите и неустойките по договорите, таксата на частните съдебни изпълнители, и става 1000 лв.

След като Тодор Кънев продава апартамент, се оказва длъжник на столичната Топлофикация. Първо погасява малко над 300 лева, а после разбира, че дължи още 20 лева. Разбира го чак, когато съдът излиза със заповед за изпълнение.

Дългът от 20 лева набъбва с 325 лева, заради държавната такса и възнаграждение за юрисконсулта.

Частните съдебни изпълнители настояват, когато дългът е малък, кредиторът да може да се обръща и към тях, за да уведомяват длъжника. Ако той откаже да плати, съдебният изпълнител няма да запорира сметки и да описва имуществото му.

По думите на Георги Дичев, частен съдебен изпълнител, няма да има запори, възбрани и описи, както и психически тормоз чрез телефонни обаждания по никое време или „посещение на здрави момчета по домовете”.

При отказ за плащане, съдебният изпълнител просто ще уведомява кредитора, а той ще решава дали да пристъпи към съда. Подобна практика имало в редица европейски държави.

Според адвокати идеята е безсмислена, защото имало достатъчно фирми, които вършат същото, а съдебните изпълнители имат задължението да събират безспорни вземания, т.е. установени в съдебен акт.

Според адвоката Светлин Георгиев съдебните изпълнители имат идеята да навлязат в бизнеса със събиране на вземанията и то извънсъдебни вземания.

Частните съдебни изпълнители отхвърлят обвинението и твърдят, че предложенията им ще доведат включително до ограничаване на фирмите, които са се специализирали в изкупуването на дългове и умишленото им набъбване.

Конкретни законодателни текстове по предложенията все още няма внесени в парламента.