И Синодът се обяви против Истанбулската конвенция
Създавала риск за бъдещето на европейската християнска цивилизация
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 24
    11
Светият синод
Снимка: btvnovinite.bg

Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието срещу жените и домашното насилие отваря широко вратите към морален разпад. Това е позицията на Светия синод, който призова Народното събрание да не ратифицира документа.

„Истанбулската конвенция поражда тревога за бъдещето на европейската християнска цивилизация, защото тя съдържа ново разбиране за човека - човекът като самовластен господар, човекът без Бога, който следва своите желания и страсти до такава степен, че може да самоопредели дори и пола си”, пишат архиереите в декларация.

Според тях конвенцията противопоставя изконните разбирания на българския народ за вяра, народност, нравственост, чест, достойнство, възпитание и семейство: „тя е средство, което насажда чужда за нас ценностна система, за да позволи обществото да бъде управлявано по нов модел, съответен на интересите на малка част от него”.

Цецка Цачева: Няма да се променя конституцията, няма да се въвежда трети полМинистерството на външните работи е изготвило меморандум, който да обясни понятията, въведени в Истанбулската конвенция

Основното „оръжие” на документа, според Синода, е социалният пол, т.нар gender: “Според тази идеология биологичният пол на човека като мъж или жена няма значение за неговата идентичност, а представя „диктатурата на природата” над свободното самоопределяне на човека, диктатура, от която човек трябва да се освободи”.

Tекстът съдържа и предупреждение: „Последствията от отричане на библейските истини са трагични и ние сме свидетели на тях в много общества, в които „джендър” идеологията отдавна е държавна политика”.

България да одобри Истанбулската конвенция, призовава комисарят по правата на човека към Съвета на Европа в писмо до българския парламент. "Конвенцията не застрашава, а заздравява семейството, защото се бори с насилието. Този документ няма други скрити цели", се казва в писмото, цитирано от БТА.

  • 24
    11
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре