Нито мога категорично да кажа, че е целенасочено, нито мога обаче да го отхвърля. Това каза председателят на УС на СФСМВР Валентин Попов пред БГНЕС по повод разпространеното видео за полицейско насилие върху момче и момиче в София.

Граждани вече обявиха във Фейсбук, че настояват за реформи в МВР и готвят протест с искане за спиране на полицейския произвол.

"Не мога да кажа категорично: да кампания е", заяви председателят на полицейския синдикат. Той напомни за шумния скандал през октомври миналата година, когато млада дама от кв. "Лозенец" в София се оплака от неправомерни действия от полицайка от IV-то РПУ. "Помните ситуацията онзи т. нар. обиск, който се оказа, че не се е състоял."

Валентин Попов припомни и ситуацията с близкия роднина на един от държавните ни мъже (вероятно се визира племенникът на президента Росен Плевнелиев-б.р.), при която се говореше за полицейско насилие. "Не бих казал, че е кампания не за друго, а защото не искам да обиждам вашата гилдия", подчерта Попов.

Защо?

Председателят на полицейския синдикат заяви, че може да изброи поне 2-3 потенциални цели: "Достатъчно е да спомена една – потенциална, подчертавам, за една потенциална възможност – създаване на нагласа: вижте ги тия, и те се навират някъде в палатки и ще искат да се пенсионират по-рано. Това е създаване на настроение.”

Попов посочи, че може да се сети за поне още 1-2 такива възможности "някой по този начин да аргументира някои следващи, бъдещи действия", но предпочете да не влиза в допълнителни подробности. "По принцип ние винаги сме били противници на полицейското насилие и пак по принцип винаги сме твърдели, че тази тема се преекспонира в България", заяви председателят на УС на СФСМВР.

Попов призова да не бъде хвърляно петно върху целия униформен състав на полицията.  "Да, няма да отрека - ние сме представителна извадка на тоя народ. Сред нас има много хубави хора, сред нас има и боклуци. Стои обаче въпросът защо са търпени в системата тия боклуци." Попов припомни, че има и присъди срещу служители на МВР. Напълно е възможно в някои случаи да има превишаване на правомощията. Те, обаче, се санкционират по съответния ред.