„Скоро българските депутати ще гласуват по важни поправки на конституцията, за да започне процесът на реформиране на българската съдебна система. Тези реформи имат всеобхватни и важни последствия”. Това се казва в съвместно изявление на посланиците у нас, цитиран от БГНЕС.

„Като представители на партньорски на България страни-членки в ЕС, смятаме, че всички депутати, независимо от политическата си принадлежност, трябва да използват този момент на възможност да се обединят около значими реформи.

Вярваме, че тези реформи са от изключително значение, за да се осигури истинско върховенство на закона в България, както и за борбата с корупцията и организираната престъпност. Те са необходими и за създаването на правилната среда за увеличаване на инвестициите в България, включително от страните, които представляваме”, заявяват посланиците.

Те допълват, че необходимостта от реформа е ясна. Това се видя от докладите на Европейската комисия за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка, заключенията на Венецианската комисия, съгласието при гласуването на стратегията за съдебната реформа и разговорите ни с практикуващи юристи и с обществеността.

„Силно се надяваме, че в този изключително важен момент, България ще подкрепи значими реформи”, пишат още посланиците.

Това изявление е подписано от посланиците или временно изпълняващите длъжността посланик на страните от ЕС: Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Дания, Ирландия, Испания, Нидерландия, Финландия и Франция. То е подкрепено и от посланиците на Австралия, Норвегия, САЩ и Южна Африка.