С Божията помощ успях да спра навреме. Това каза шофьорът на линейка Пламен Славков, който попаднал вчера с медицинския автомобил във верижната катастрофа в тунела на Витиня, в която загинаха трима души.

Той бързал за донорска ситуация във Велико Търново, като видял опашката близо до първия тунел в посока Варна, но решил, че ще успее да премине с включена сигнализация. „На 200-300 метра забелязах кълба дим. Де факто, нищо не се виждаше”, разказа Славков.

Не се ударил в останалите коли, но линейката се напълнила с дим, а шофьорът започнал да се задушава. С маневри на заден ход успял да излезе, а с помощта на полицията стигнал до старопрестолния град. Резултатът е успешна трансплантация на черен дроб във ВМА.

Какво е състоянието на ранените

Сред петимата пострадали от катастрофата, които са приети вчера в "Пирогов" е и 9-годишно момиче, придружено от майка си. Настанено е в неврохирургия с рана на главата, но е в стабилно състояние.

Останалите пациенти са настанени в травматологията на болницата със сериозни фрактури в областта на коляното, подбедрицата и рамото. Един от пострадалите мъже днес беше опериран. За останалите засега не се предвижда оперативна намеса.

Петима пострадали са и настанени в болница „Св. Анна". Сред тях е и бременна жена. Състоянието й е стабилно, но ще остане под наблюдение още няколко дни. Други двама пациенти са с по-тежки наранявания - мъж с черепно-мозъчна травма и фрактура на крайник. Има и друг пострадал - с гръбначно-мозъчна травма. Предстоят им операции.

Други двама от пострадалите при верижната катастрофа - мъж и жена, са приети в болница „Софиямед". Те са с фрактури на крайниците. Мъжът днес беше опериран. За жената не се налага интервенция. Всички пострадали остават за лечение.