Бежанците у нас също ще посрещнат Коледа. Повечето ще отпразнуват Рождество Христово затворени в лагери, далеч от близките си.

В бежанския център в село Пъстрогор коледният дух се е сгушил около една изкуствена елха. Друга украса няма, въпреки че в дома живеят десетки християнски семейства.

Причините атмосферата да не е толкова празнична са няколко - от една страна тези хора не приемат сградата за свой истински дом. Те са временно тук, въпреки че това е доста разтегливо понятие, защото престоят им може да стигне и до година.

На второ място тези хора нямат излишни пари за лампички и гирлянди, защото парите, които получават от държавата всеки месец, се харчат предимно за храна и лекарства. И не на последно място - тъй като домът буквално е претъпкан и много от семействата спят в салони, заедно с още десетки хора, разделени с по едно перде.

И въпреки това тези хора, макар и скромно, ще отбележат Рождество Христово. Амира и Есам се готвят за първата си Коледа далеч от родния Дамаск - в малката стая в бежанския център, заедно с четирите си деца. „Не е Като в Сирия. Коледата тук е тъжна, много тъжна”, казва Амира.

Парите за подаръци няма. Всичките си спестявания семейството дава на каналджии. „Това беше единственият шанс да спася синовете си. Снарядите щяха да ги убият. А и чакахме още едно дете и рискувахме. Избягахме, за да живеем”, допълва мъжът.

В България се ражда дъщеря им - Мария. И като родители на трима синове раждането на момиче се приема като божи дар.

Последната Коледа в Сирия семейството празнува богато. „Нашата традиция повелява да посрещнем празника с нови дрехи. Първо ходим на църква, подаряваме играчки на децата, а после се черпим на сладкарница. Масата трябва да е богата. И задължително да има сърми и купе - това са специални банички, от булгур и телешко месо. Много е вкусно. И всичко свети - има много украса”, разказва двойката.

Днес в стаята е тъмно. Няма дори елха, а коледната трапеза е от консерви.

В момента в България в центрове и на външни адреси живеят близо 9 400 бежанци. Официална статистика колко от тях са християни няма, тъй като в документите за статут няма въпрос кой каква религия изповядва. Предполага се, че най-много християни има сред бежанците сирийци. Факт е, че повечето от тях разчитат на дарители и на неправителствените организации, за да посрещнат Коледа подобаващо.

  • Еврокомисарят Аврамопулос: Кризата с мигрантите свърши
  • Бежанците, влезли в ЕС през 2015 г. – над 1 млн. души
  • Бъчварова ще настоява за най-високи санкции срещу каналджийството
  • Какво е в дома ти да се настанят изневиделица 50 бежанци
  • България ще бъде "частично изключение" в схемите за разселване на мигрантите в ЕС
  • Полицията задържа още 11 нелегални имигранти в Старозагорско
  • Иранците, избягали от оковите на една безумна власт и сменили вярата си
  • Над 90% от бежанците, получили убежище в България през 2014 г., са сирийци
  • 37 нелегални имигранти бяха заловени на Дунав мост
  • Близо дузина мигранти заловени на влизане у нас