В. „Прас прес“ ще удря всички дебели глави, които заслужават и ще забелязва всяка глупост, всеки популизъм, независимо откъде идва. Това обещаха карикатуристите Христо Комарницки и Чавдар Николов в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Снимка: Ладислав Цветков

Двамата представиха новото си начинание – сатиричния вестник на Дружеството на невъзпитаните карикатуристи. Първият брой на изданието излиза днес.

Хрумването за името е на Христо – за да го свържем с един термин, който се използва за определени вестници. Но ние решихме, че „Прас прес“ ще бъде ударна преса, т.е. връщаме се на полето на решителната карикатура и журналистика, каза Николов.

С този вестник влизаме в една джунгла, в която вилнеят медиите бухалки, добави Комарницки.

Снимка: Ладислав Цветков

Карикатурата на първата страница на вестника е посветена на „новото съотношение между БСП и ГЕРБ“.

Напоследък всички като че ли са единодушни, че само те може да стигнат до финала и да се борят кой ще мине с едни гърди по-напред. Това е много предопределящо, даже понякога се съмнявам, че някой друг е решил точно така да бъде, каза Николов.

Свободата на словото трябва да върне смисъла си, защото сме на 113-то място по този показател в света, посочват карикатуристите. А причините са различни. „Първо, може би икономически, защото много от вестниците са притежание на едно семейство. После, някакви личностни характеристики, може би, на бившия ни премиер, който създаде такава обстановка, в която медиите да не се чувстват много свободни или да се чувстват свободни само в неговата периферия“, каза Николов.

На въпрос Бойко Борисов още ли се сърди за начина, по който го рисуват, Комарницки посочи, че карикатуристите са огледало и това, че отражението не се харесва на някого, е ясно.

Снимка: Ладислав Цветков

Същността на карикатурата е преувеличението, ние винаги преувеличаваме, т.е. забелязвайки проблем, който в началото не изглежда толкова голям, ние го преувеличаваме така, че всички да го забележат. Специално бившият ни премиер винаги много ловко измества разговора от същината към по-периферни неща като дали е дебел, или не, бръснат ли е, или не, добави Николов.

Българите като че нямаме изразено чувство за самоирония и се смеем на карикатурата на другия, не на своите, добави той.

Вижте във видеото защо карикатуристите избраха да правят именно вестник, кои са сътрудниците им и каква карикатура нарисува Чавдар Николов в студиото: