На 6 декември християните честват св. Николай Мирликийски Чудотворец, или Никулден.

Свети Николай, архиепископ на град Мира в Ликия (Мала Азия), е починал на 6 декември 342 г. и светите му мощи се пазели там до 1087 година. През времето на византийския император Алексий I Комнин (1081-1118 г.) мощите на свети Николай били пренесени от гр. Мира в гр. Бари, Италия, където почиват и до днес във величествената базилика, издигната в негова чест.

Св. Николай Мирликийски е един от най-почитаните светци в България и в целия християнски свят.

Неговото житие дава основание в една молитва св. Николай да бъде наречен защитник на вярата и верните, хранител на гладните, веселие на плачещите, одеяние на голите, покровител на плаващите по море, умиротворител на враждуващите, освободител на пленниците и невинно осъдените, ръководител на постниците и монасите, пазител на целомъдрието.

За свой небесен покровител го приемат и банкерите.

Празникът на св. Николай попада във времето на Рождественския пост и в този ден много православни християни приемат свето Причастие, а за празничната трапеза приготвят рибни ястия, които носят в храма за освещаване.

Много храмове в България носят името на Мирликийския Чудотворец. Никулден е празник на гр. Бургас, чиито жители са го избрали за свой небесен покровител.

Приблизително 200 000 души в страната носят името Николай, Николина и производни на тях.

Най-често срещаното име е Николай с 95 123 души, носещи това име в България. Второ по популярност е Никола - 39 613 души, а на трето място са жените с име Николина. Те са 15 305 души. Следват Нина, Никол, Николинка, Кольо, Николета, Колю.

На Никулден имен ден празнуват и жените, носещи името Ненка, които в България са 2054 и мъжете, кръстени Ненко – 1412 души.