Артистът в България е поставен в позиция на просяк – това заяви в предаването „Тази сутрин” хористът Георги Петров, който бе изгонен от хора „Йоан Кукузел” заради протеста си срещу липсата на хонорар за концерта на хора в катедралата „Нотр дам”, който бе част от съпътстващата програма на откриването на изложбата „Епопея на тракийските царе - археологически открития в България” в Лувъра.

„Освободиха ме с мотив, че уронвам престижа на хор „Йоан Кукузел” с моето говорене. Моят език на моя личен профил, което е мое лично пространство, следователно аз имам свободата в личното си пространство да изразявам мислите си, както преценя. Аз не съм на 10 години, за да ми казва някой как да мисля”, коментира той.

Георги Петров отговори на министъра на културата Вежди Рашидов, който във вторник предложи „100 лева да му дадем, да се успокои и да не пее, ако може”, след което смъкна сумата на 50 лв. „Няма да взема 50 лв. от джоба на когото и да било – аз не работя за този министър, не съм избирал този министър, нито съм искал той да бъде министър на културата. С подобни хора не искам да имам общуване – г-н Рашидов сам говори за себе си и аз нямам какво да кажа дори. Аз нямам скандал с г-н Рашидов, за мен той не е интересен човек за мен, за да мога да общувам с него”, заяви Георги Петров.

„Разбира се, че целият спор е за пари – ние живеем в XXI век, в стоково-парични отношения”, подчерта тенорът и призова да не се спекулира с понятия като България и патриотизъм. „Не може за щяло и не щяло да се слага България на преден план и да се говори за патриотизъм. Това го правят редица наши политици, които веднага скачат и започват да си мият главата с България. България не е парцал, с който да си миеш главата”, посочи още Петров.

След като във вторник от Министерството на културата съобщиха, че от хора „Йоан Кукузел” не са повдигали въпроса за хонорари за концерта в Париж, а диригентът на хора потвърди това, Георги Петров призна, че няма представа за какво се е договорило ръководството.

„Когато каниш „Йоан Кукузел”, който е 45-годишно име на сцената, да можеш да си платиш масрафа, а не да обясняваш за командировки и самолетни билети”, настоя Георги Петров.

Той изрази възмущение от отказа на министъра да говори с него, когато той поиска право на отговор в ефира на bTV по време на интервюто с Рашидов. „Защо министърът не желае да говори с хористите, а само с ръководителите – той колко време смята, че ще бъде министър?”, заяви хористът.

„Аз отдавна съм казал, че се чувствам омерзен. Да слушам подобна социалистическа реторика от хора с претенции за демократи ми е дошло до гуша. 25 години слушам подобни неща от хора, които се представят за демократи”, подчерта хористът.

„Преди години един бизнесмен от Австрия ми каза „Мен вашите разходи по пребиваването в Австрия не ме интересуват. Интересува ме колко струвате вие и аз ще преценя дали мога да заплатя или не.” Бизнесмен от Австрия се интересува колко струваме, а Министерството на културата не се интересува колко струваме – това е проблем”, заяви Георги Петров.

„Централният проблем е, че все още има хора, мислещи да забраняват на други хора каквото и да било, за да не се наруши престижът на кого – престижът е скъпо удоволствие”, допълни още той.

Световният хор „Гусла”

Тенорът, освободен от „Йоан Кукузел”, изрази недоумение от пренебрежителното отношение на министъра на културата към хор „Гусла”, в който го „изпрати” да пее.

„Когато каниш „Йоан Кукузел”, който е 45-годишно име на сцената, или когато каниш световния състав „Гусла”, не знам г-н Рашидов дали има представа, че „Гусла” е хор от световна величина. Ехидно говорене за хор „Гусла” аз не мога да приема. За мен това не е обяснимо”, заяви Петров.

„Хоровото изкуство е много скъпо изкуство, защото се прави от много хора. България е с големи традиции в хоровото изкуство. Навремето, държавата и социализмът бяха направили така нещата, че световни хорове като „Родина” и „Гусла”, „Кавал”, да бъдат единствено и само на държавна издръжка – да им се плащат само командировъчни, а тези хора да не получават заплата за труда си. Това беше социализмът и изненадващото е, че през 2015 г. аз отново съм в социализма”, подчерта още той.

„Бих отишъл в хор „Гусла”, ако диригентът ме покани, но вече нямам интереси в хоровото пеене и искам да приключа кариерата си. Да те поканят в хор „Гусла” е чест. Да те изпратят в хор „Гусла” е най-малкото неразбиране на нашето изкуство и на културата”, каза в заключение Георги Петров.