Трябва да има химическа кастрация за педофилите, които са извършили престъпление. Такова предложение се чу преди дни и предизвика поляризиране на мненията по въпроса. От едната страна застанаха защитниците на идеята, които видяха в нея справедливо наказание, но само за педофилите, извършили престъпен акт. От тази страна на бариерата е и независимият депутат Стоян Иванов.

От другата страна застават защитници за правата на човека, като Красимир Кънев - председател на Български хелзинкски комитет.

Идеята бе повдигната миналата седмица, когато независимите депутати Кирил Гумнеров и Стоян Иванов внесоха в деловодството на парламента промени в НК за връщане на смъртното наказание и съобщиха, че в скоро време ще внесат и предложение за законопроект, който предвижда химическа кастрация на педофилите.

За разлика от хирургическата, химическата кастрация е медицинска интервенция, която цели намаляване на либидото и сексуалната активност, а не практическа стерилизация. Лечението намалява нивата на тестостерона в организма на зрели мъже до нива, които са типични за момчетата, преди навлизането в пубертета. Ефектът от медикаментите се смята за обратим.

Химическата кастрация има траен ефект върху човешкия организъм. Освен намаляването на сексуалния нагон, сред страничните ефекти са увеличаването на телесните мазнини и намаляването на плътността на костите, което в по-дългосрочен план води до предразположеност към сърдечно-съдови заболявания и остеопороза. Сред останалите странични ефекти е и гинекомастията - доброкачествено увеличаване на млечната жлеза при мъжете.

Как е по света?

Насилственото инжектиране или приемане на каквито и да е лекарствени средства се смята за нехуманно в целия свят.

Въпреки това в Полша химическата кастрация за някои сексуални престъпници е задължителна. Законът, прокаран от полските дясноцентристи през 2009 година, задължава осъдените за изнасилване, извършили сексуално престъпление срещу близък роднина или дете под 15 години, да бъдат подлагани на медикаментозна терапия преди освобождаването им от затвора.

В Южна Кореа също действа такъв закон. През пролетта на тази година в азиатската държава беше извършена първата химическа кастрация на затворник, осъждан многократно за изнасилване на деца. Той ще получава инжекция с медикаменти за намаляване на либидото на всеки три месеца в продължение на три години. Мъжът вече е лежал три пъти в миналото след три различни присъди за изнасилване на малолетни момичета.

В най-тежките случаи южнокорейският закон предвижда кастрацията да бъде извършвана без съгласието на осъдения.

Доброволното съгласие е задължително в Германия, Белгия, Дания, Испания и Швеция. През юли тази година 100 педофили са кастрирани с инжектиране на химикали в затвора "Уотън" в графство Нотингам, Англия.

Химическата кастрация е използвана в няколко държави като задължителна мярка или като възможност за намаляване на времето, прекарано в затвора - Аржентина, Австралия, Естоня, Израел, Молдова, Нова Зеландия, Полша, Русия и девет американски щата.

Резултатите от химическата кастрация показват, че повторните престъпления намаляват от 5% до 40%.