1728 тона отпадъци от 278 замърсени зони бяха почистени от хиляди доброволци в рамките на първия ден от кампанията „Да изчистим България заедно”.

Днес акцентът беше да почистим около домовете си.

В ефира на bTV министър Ивелина Василева обяви, че „отличниците” са Перник (270 тона събрани отпадъци), Бургас (239 тона) и Пловдив (227 тона), като извозването продължава.

След потопа

Сплотеността и взаимната помощ са част от уроците, които хората във Варненския квартал Аспарухово научиха след бедствието.

„Това, че миналата година много хора, които бяха напълно непознати за нас, дойдоха да ни помогнат и бяха заедно с нас, ни накара сега да върнем жеста и ние да участваме в кампанията”, каза Десислава Тодорова.

За пореден път Община Варна се включи в кампанията на bTV. “Това е една чудесна инициатива, която напомня за отговорността на всеки един”, каза кметът Иван Портних.

„Всички си даваме сметка с всеки изминал ден, колко е важно да бъде чисто около нас, не само в домовете ни, а и около тях, тъй като това създава една приятна среда за живеене”, коментира изпълнителният директор на bTV Media Group Павел Станчев.

Жителите на Цар Калоян също активно се включиха активно в кампанията. Градчето, което помни страшното наводнение от 2007 г. бе почистено от десетки групи доброволци, буквално за няколко часа.

В София

В София доброволци почистиха една от градинките в Люлин.

„Нашата градинка стана много хубава, много чиста. Хората тук са много готини”, каза синоптикът от bTV Станислава Цалова.

Студенти от националната музикална академия освен да почистят около общежитието си изнесоха и импровизиран концерт.

Над 150 преподаватели, служители и доброволци чистиха в парка на Военната академия в столицата.

В страната

В Смолян близо 500 доброволци запретнаха ръкави и събраха около 4 тона отпадъци. „По този начин ще станем по-внимателни към своето собствено поведение и ще бъдем по-стриктни към поведението на нашите близки", заяви областният управител Недялко Славов.

Студентите от бургаския университет „Професор д-р Асен Златаров" започнаха от сутринта да почистват района на кампуса си.

„Ние сме точно хората, които трябва да подбудим другите да си почистят, да изчистят навсякъде и да запазят тази природа.", каза Ивайло Балтиев.

Тонове отпадъци събраха и хората в Шумен.

В Хасково деца от училище Отец Пайсии Хилендарски почистиха в парковете и междублоковите пространства.

В Благоевград също учениците бяха сред най-активните в акцията. Учениците от Професионалната гимназия по текстил и облекло в града почистиха района около училищните общежития.

Над 6 хиляди души от Тутракан се включиха днес в кампанията. Това са близо 40% от населението на цялата община.

„Днес почистваме около работните ни места, около домовете ни, там където е замърсено и са хвърлени отпадъци ние минаваме и ги събираме, замитаме и мисля, че правим града по-приветлив за всички ни и за гостите които посещават”, каза Шенол Молла от Дирекция „Социално подпомагане”.

В Криводол 20 земеделци слязоха от тракторите, за да се включат в почистването.

В Оряхово над сто възрастни и деца метоха, косиха и боядисваха родния град заедно. Най-малкият участник с четката бе шестгодишният Искрен.

В Несебър почистването започна от покрайнините. Бяха изринати незаконни сметища със строителни отпадъци.

„Има някои, които не спазват и хвърлят където им падне. Повечето гледат да си чистят, защото един акт е 5 хиляди лева, предпочита да плати там колкото е на сметището, отколкото глоба да плати 5 хиляди лева”, каза багеристът Христо Антонов.

Няколко местни фирми са осигурили тежкотоварната техника, за да извозят боклука, а незаконните сметища бяха предварително маркирани от общината.

В Ракитово доброволците почистиха над 10 декара зелени площи. Зелените патрули обходиха градчето от край до край и събраха близо 15 тона отпадъци.

Сред ентусиастите беше и 8-годишната Руми, която заедно с майка си и сестричката си, събираше отпадъци по тротоарните тревни площи: „Ами, ще чистим, защото трябва да поддържаме нашата страна чиста."

И тук беше разчистено едно незаконно сметище.

Във Велико Търново освен междублокови пространства и зелени площи бе почистен и пътят до местността Ксилифор.  

„Въпреки чувалите и кошчетата за боклук, които са оставени, на местата за отдих има камарки с боклук”, посочи кметът Даниел Панов.

В старопрестолния град се състоя и концерт.

  • 270 тона са извозените отпадъци в кампанията на bTV за почистване на Дунав
  • Заедно чистим днес крайбрежието на Дунав и реките на България
  • Над 1165 тона отпадъци събрахме от защитените зони
  • Хиляди доброволци се включиха отново в "Да изчистим България заедно"
  • Над 500 тона отпадъци събрахме от защитените територии днес
  • Близо 900 тона боклук почистихме от детските площадки (ОБЗОР)
  • Чистим детските площадки заедно (ОБЗОР към 12.00 часа)
  • Да изчистим детските площадки заедно!
  • Близо 3300 тона отпадъци изчистихме заедно от местата за отдих и спортните площадки
  • Втори ден на "Да изчистим България заедно"