Хиляди излязоха днес на национален протест в страната срещу поскъпването на винетките. Предвижда се стикерите за автомобилите да поскъпнат с около 40% процента - от 67 лв. на 97 лв. за годишен стикер. Според протестиращите това поскъпване е абсолютно неоснователно. Първо заради ниските доходи на българи и второ - второкласните и третокласни пътища са в окаяно състояние.

Заради дъжда в София протестът не беше толкова масов, колкото се очакваше. В столицата недоволството беше изразено пред Народното събрание. Шествието продължи до Орлов мост, където движението беше блокирано за 15 минути. Задръстването изнерви шофьорите, които не протестираха.

Най-много хора протестираха в Бургас. Над 300 автомобила се събраха на изхода на града и образуваха километрични колони. Опитите на полицията да освободи движението останаха без успех.

Въпреки дъжда над 200 автомобила се събраха и в Добрич. Колоната премина през основните улици и блокира един от булевардите в града.

Над 30 коли с бабвна скорост обиколиха основните улици и в Рус и шофьорите им казаха не на по-скъпите винетки.

Във Враца, където протестите срещу дупките и поразиите на водния цикъл са ежедневие, колона от над сто автомобила изригна с клаксони срещу винетките. В шествието се включиха и пенсионери, които пресметнаха, че по-скъпите винетки ще изядат бонусите им за Коледа.

Въпреки проливния дъжд във Варна над 50 души и десетки коли се включиха в протеста пред катедралата и последвалото шествие из централните улици на града. Някои признаха, че новата цена на винетките ще е непосилна и няма да плащат.

В Благоевград също излязоха на протест.

Ако цената на винетките въпреки недоволството се повиши, шофьорите се заканват с постоянни протести и блокади на пътища.