Десетки болни от хепатит С и техни близки се събраха на протест пред сградата на здравната каса заради животозастрашаващи забавяния на лечение за болестта. Става дума за т.нар безинтерферонова терапия, която има до 90% успеваемост и която от март би трябвало да е безплатна за всички заразени.

Силвана Лесидренска от организаторите на събитието посочи, че много пациенти са подали протоколите си за лечение преди месеци, но нямат никаква информация от НЗОК. „Искам да напомня, че това са хора с тежки онкологични заболявания придружаващи, с коинфекция, с ХИВ, с рак или цироза на черния дроб. Всеки ден за тези хора е с огромно значение”, подчерта тя.

По думите й 400 протокола „отлежават” в касата, без да са разглеждани.

Жена, чийто съпруг е починал, разказа, че на 15 април са били подадени документите за лечението му. Ден след изтичането на законовия срок най-накрая дошла информация, че той е отложен заради техническа грешка в етапната експертиза. Не доживял ново явяване пред експертна комисия.

„Аз не съм тук в памет на покойния ми съпруг. Аз съм в името на всички, които са живи и имат шанс да живеят. Когато науката им даде този шанс, много моля администрацията да не им го отнема”, подчерта тя.

Д-р Стаменова от НЗОК заяви, че забавяне няма и всички с документи, подадени до месец май, са разгледани. До този момент от безинтерфероновата терапия са се възползвали 211 души, като има готовност да се провеждат и извънредни заседания на надзорния съвет за одобряване на още хора.

Тя опроверга информациите, че експертните комисии ще бъдат намалени.