Има гета в България и те далеч не са само ромски. Една от характеристиките на гетото е желанието и необходимостта да се практикува насилие. Хората, които са изключени и не са вписани в нормалните форми на социалните живот и общуване, натрупват агресия и се справят с нея като нападат някой друг. Това коментира в студиото на „Тази сутрин” социалният антрополог Харалан Александров.

„Агресията е пряко следствие от социалното изключване. Това не е проблем само на държавата, а и на обществото. Просто българското общество предпочита да си затвори очите за съществуването на гетото, надявайки се, че издигайки голяма ограда между него и обществото, то няма да прелее и да ни погълне”, посочи той.

Александров подчерта, че гетото има културни и социални характеристики, а не етнически такива.

Според него се стига до полиция при всеки конфликт у нас, защото „ние сме добри и знаем как да решим даден проблем само когато той е пред взрив”.

„Винаги избираме да пропуснем превенцията, да си спестим усилията в по-спокойни времена, да докараме нещата до ръба на криза и война и тогава да се мобилизираме, да се втурнем и да решим проблема със средствата на кризисния мениджмънт, който, между другото, българите владеем много добре. Толкова добре, че, за да се изявим, създаваме кризи отново и отново. Кризи в управлението, в отношенията между общностите, във всички предприятия”.