Нов протест се провежда в столицата срещу поскъпването на градския транспорт. Недоволството е заради решението на общинския съвет цената на билетчето да скочи на лев на 1,60 лева.  

Протестиращите се качиха в трамвай по линия номер 10, където раздаваха символични банкноти с лика на столичния кмет Йорданка Фандъкова на цена от 1,60 лева.

Те настояват за публикуване на финансовите резултати на всички транспортни дружества в столицата. На този фон днес от общината показаха как ще изглеждат новите автобуси, които ще бъдат въведени в експлоатация от лятото.

Новите рейсове са сглобявани в Китай, а частите са доставени от европейски производители. 110-те автобуса ще пристигнат в края на лятото и струват малко над 33 милиона лева.

Някои граждани се съмняват, че новината за нови автобуси всъщност идва с цел да тушира напрежението заради поскъпването на билета за пътуване.

„Има достатъчно автобуси в пътната мрежа. По-скоро нека подобрят съществуващите”, смята Биляна Стаматова.

Китайските автобуси ще заменят антиките в градския транспорт – рейсове, произведени през 78-а и 88-а година.

След 3 години столицата ще разполага само с чисто нови рейсове, похвалиха се от общината. Първата партида ще бъде снабдена и с камери.

Междувременно областният управител на София отказа да спре решението за поскъпване на билета за градски транспорт, тъй като не вижда нарушение на закона в процедурата.

Засега решението на Общинския съвет остава окончателно и новата цена от 1,60 лева за билет за градския транспорт влиза в сила от 1 юни.