Граждани излизат на протест заради неуредици след построяването на Северната скоростна тангента.

6 месеца след откриването й все още има собственици, които не са обезщетени.

През имотите им минава трасето, тръбопроводи и други съоръжения от инфраструктурата.

Освен че имаха проблеми с ниските изкупни цени на техните имоти при отчуждаването, хората днес твърдят, че има незаконно навлизане на тяхна територия, която също не е отчуждена.

Хората блокираха тунела под Северната тангента.

„Паркирали сме си колите на територия, която не е отчуждена и е собственост на манастир „Св. Пророк Илия” в кв. „Илиянци”, поради което имаме право да стоим върху тези имоти. За тях все още няма протекла процедура. Няма точно изчисление каква част от имота е завзета. Има дело в съда в момента”, заяви една от протестиращите.

В имотите има ВиК и електропреносни мрежи, които са там, без земята да е отчуждена.

От Агенция „Пътна инфраструктура” обявиха, че казусът с имотите не касае дейността на агенцията.

Във връзка със строежа на Северната скоростна тангента агенцията е платила за отчужден имот на манастира „Св. Пророк Илия“, като средствата са преведени по сметката на областния управител на София, уточняват от АПИ.

„На част от имота на манастира има направен черен път, който обслужва една фирма. За изграждането на този път нито има отчуждение, нито има нашето съгласие”, посочи отец Ириней.

Кметът на район „Сердика” Тодор Кръстев твърди, че за изграждането на Северната скоростна тангента този път е временен, на базата на което отец Ириней има сключен договор със строителя да му се плаща наем.

Според отец Ириней договорът е с фирмата, която е изграждала тангентата и е за това да паркират техниката си, докато работят по обекта. „За изграждане на път не сме се договаряли”, подчерта той.