Нов протест срещу полицейското насилие се готви след публикуването на два скандални видеозаписа с участието на служители на МВР.

Във Facebook страницата на събитието се посочва, че то е реакция след побоя над имигранти по границата, за който ви разказахме в bTV Новините, както и заради видеото с брутално полицейско насилие над момче и момиче в столицата, показано от "Господари на ефира".

За първия случай от МВР не коментираха официално, но не пропуснаха да напомнят, че законовите процедури за предоставяне на закрила се извършват на ГКПП. По втория сюжет във вътрешното министерство в момента тече дисциплинарна проверка.

Исканията на планирания за 10 юли протест „Качество, а не количество в МВР” са свързани не само с ясното регламентиране на отговорност при злоупотреба със сила, но и с дълго отлаганите реформи в силовото ведомство:"Да премахнете правото на ранно пенсиониране на служителите на МВР без особени, количествено измерими, заслуги, към задачите на ведомството".

Гражданите настояват от системата на вътрешното ведомство да бъдат изведени всички дейности извън реда поддържането на реда и сигурността, да се въведат повече електронни услуги за граждани и да бъдат изслушани всички директори на районни дирекции, искали СРС-та срещу протестиращи.

Към момента около 100 души са потвърдили участие. Единият от домакините на събитието в социалната мрежа, Емил Вълков, е посочил като своя месторабота Сдружение „Обединени реформатори”, близко до РБ.

Организаторите на планирания за петък протест посочват, че са „отвратени от полицейския произвол и корупцията, погнусени от раздухването на етнически конфликти в свободната ни държава” и освен това не смятат, че отказващите реформа служби за сигурност могат да поддържат реда в държавата.